* Inmultirea bazelor salvamont este strict necesara, pentru a veni in sprijinul turistilor
In primele sase luni ale acestui an, Serviciul Public Judetean Salvamont Prahova a avut 301 actiuni de salvare, din care doua cazuri au fost mortale. Din sutele de interventii, majoritatea au avut loc in perioada sezonului de iarna, atunci cand turistii s-au aventurat fie neechipati pe culmile muntilor din judetul Prahova, fie au urmat trasee nemarcate si periculoase in locuri cu pericol de avalansa.
Prima interventie deosebit de dificila din acest an s-a petrecut la inceputul lunii februarie, cand o familie din Bucuresti a fost surprinsa de o avalansa in Muntii Baiului, in incercarea de a ajunge la stana Cumpatu. O echipa de 12 salvatori montani i-a recuperat pe doi dintre cei trei membri ai familiei – un copil si tatal acestuia. Trupul neinsufletit al femeii care facea parte din grup a fost coborat, insa, abia a doua zi, din cauza zonei greu accesibile. Pe de alta parte, problemele tehnice de la telecabina care face legatura intre Sinaia si Cota 1400 au impus interventia salvamontistilor pentru evacuarea celor 20 de turisti care au ramas suspendati in mijlocul de transport pe cablu.
Nici primavara si vara nu le-au dat mai putin de lucru salvatorilor montani. Acestia au recuperat, la inceputul lunii martie, trupul neinsufletit al secretarului Clubului Alpin Roman, un barbat in varsta de 68 de ani, care si-a pierdut viata incercand sa strabata un traseu deosebit de dificil pe Valea Alba, insa a alunecat circa 150 de metri intr-o prapastie de pe firul vaii.
Un accident mai putin obisnuit s-a petrecut la mijlocul lunii iunie, cand un turist din Bucuresti a cazut cu… bicicleta in Muntii Baiului, suferind multiple leziuni craniene si o fractura la membrele superioare. Salvamontistii au fost nevoiti sa apeleze la un elicopter din Brasov pentru a-i salva viata turistului, pentru ca ranile grave ii puteau provoca decesul.
Un lucru bun pentru turistii care strabat traselele montane de pe Valea Prahovei a fost inaugurarea Bazei Salvamont de la Cota 1400 din Sinaia, realizata cu fonduri guvernamentale si judetene, urmand ca, in scurt timp, sa fie data in folosinta si baza de la Cheia – Muntele Rosu (locatie in care prezenta salvatorilor montani este, deocamdata, asigurata doar in weekend).
De asemenea, potrivit sefului Serviciului Public Judetean Salvamont Prahova, Daniel Banu, este necesara construirea unei alte baze a salvatorilor montani la Azuga, pentru ca partiile din aceasta localitate sunt singurul domeniu schiabil neacoperit, inca, din punct de vedere logistic.
Violeta STOICA