Prevederi aberante din noul Cod Fiscal, amendate!
Senatorul PSD de Prahova Iulian Badescu, membru al Comisiei Economice din cadrul Camerei Superioare a Parlamentului Romaniei, a propus modificarea unor prevederi ale Ordonantei 54/2010 referitoare la masurile de combatere a evaziunii fiscale, care aduceau atingere secretului bancar si, implicit, libertatilor cetatenesti.
Potrivit ordonantei de guvern mentionate, la articolul 54, un alineat nou introdus lasa la indemana oricui are posibilitatea de a avea acces la date informatii considerate strict confidentiale si care tin de secretul bancar – un drept consfintit de toate tarile civilizate si democratice: „(4) Institutiile de credit au obligatia ca, la solicitarea organelor fiscale ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, sa comunice toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea, datele de identificare ale persoanelor care detin dreptul de semnatura, precum si daca debitorul are sau nu inchiriate casete de valori”. Practic, considera senatorul PSD Iulian Badescu, „ANAF poate verifica toate conturile personale ale tuturor: ziaristi, administratori de firme, actionari, asociati, sindicalisti, directori de banci, firme etc. Secretul bancar nu mai exista in Romania. Presedintele PDL al oricarei organizatii judetene ii poate solicita aceste date directorului ANAF de la nivel local si astfel de date pot fi folosite”.
Badescu a solicitat si a primit acordul colegilor sai din Comisia Economica pentru adoptarea unui amendament prin care sa fie conditionat accesul la astfel de date de dovedirea faptului ca persoana vizata se face vinovata de infractiuni de natura economica.
Totodata, la art. 233 al aceleiasi ordonante a guvernului, s-a introdus o noua prevedere prin care un proces-verbal intocmit constituie mijloc de proba ce poate fi folosit in instanta de judecata. Senatorul PSD de Prahova apreciaza: „Chiar daca actul de control s-a facut cu rea-credinta, iar organul de control a abuzat si a luat masuri ilegale (amenzi uriase, confiscari netemeinice etc.) procesul verbal devine proba irefutabila. Chiar daca il ataci in instanta si dovedesti ca e abuz. In procesul penal, devine proba. Drept urmare, am propus, prin amendament al comisiei, scoaterea acestei prevederi, iar colegii au fost de acord in unanimitate”.
Problema care ramane este ca amendamentele propuse de catre senatorul Iulian Badescu sa si treaca de votul parlamentarilor.
Violeta STOICA