* Locurile de munca, tot mai putine
Potrivit datelor statistice existente la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova, numarul ofertelor de munca s-a diminuat de la luna la luna. Si asta in timp ce Guvernul anunta, in continuare, disponibilizari pe diferite segmente din administratia publica.
Astfel, daca in luna mai existau aproape 2000 de oferte de munca, in iulie, acestea s-au diminuat la 1480 de locuri disponibile la nivelul judetului.
In ceea ce priveste modalitatea prin care patronii isi cauta angajati, aceasta difera de la caz la caz. Recrutarea prin mediul online, de pilda, este o practica tot mai la moda in ultimii ani si in tara noastra, aceasta vizand, in principal, acele departamente ale firmelor care pot sa aduca bani. Mai exact, prin recrutarea online se cauta manageri, formatori si reprezentanti de vanzari. In schimb, prin AJOFM se ofera slujbe in industria textilelor si a confectiilor, si se solicita muncitori necalificati. Comparativ cu alti ani, insa, numarul locurilor disponibile in constructii s-a diminuat, in timp ce in topul ofertelor pentru strainatate sunt cautati, in continuare, medici cu diferite specializari.
La nivelul judetului Prahova, la finele lunii iunie a acestui an, in evidentele AJOFM exista o rata a somajului de 8% , cu 2,5 puncte procentuale mai mare decat cea inregistrata in perioada similara a anului precedent.
Ba mai mult, rata somajului, in iunie, a fost cu mult peste cea existenta la nivel national, adica de 9,3%, iar numarul prahovenilor care si-au pierdut locurile de munca a fost de 29.137 de persoane. La sfarsitul lui iulie erau inregistrate 31.168 de persoane fara serviciu. Conform declaratiilor oficiale ale reprezentantilor AJOFM Prahova, numarul somerilor, in judet, va mai creste.
Cristina DOBRE