Mai sunt doar cateva zile pana pe 16 august, data limita la care toate unitatile administrativ- teritoriale trebuie sa trimita, la Agentia Nationala a Functionarilor Publici – ANFP, spre avizare, situatia actualizata asupra numarului de functii publice rezultate in urma reducerii de posturi. Pana in data de 9 august 2010, Agentia Nationala a Functionarilor Publici a acordat un numar de 2.776 de avize pentru 61.893 de functii publice, din care 6.579 de functii publice de conducere dintr-un total de 3.227 de unitati administrativ-teritoriale din cele 41 de judete si din Municipiul Bucuresti. Totusi, 84 de de unitati administrativ-teritoriale nu au transmis inca catre ANFP documentatiile necesare avizarii, dintre acestea, cele mai multe fiind din judetele: Cluj, Olt, Bacau, Mehedinti. In alte sapte judete- Bistrita Nasaud, Botosani, Buzau, Maramures, Sibiu si Suceava, procesul de avizare s-a incheiat deja. In ceea ce priveste judetul Prahova, ANFP a acordat avize pentru un numar de 103 de unitati administrativ-teritoriale dintr-un total de 104, la care se adauga si Consiliul Judetean Prahova. In acest moment, la comisiile de avizare ale ANFP se afla in lucru o singura documentatie, apartinand primariei Drajna. Asadar, se poate spune ca, pana in prezent, la nivelul judetului, procesul de avizare este definitivat in proportie de 99%.

Sanctiuni intre 10.000 si 40.000 de lei

In cadrul ultimei videoconferinte cu prefectii, premierul Emil Boc a amenintat ca autoritatile locale care nu vor trimite, pana la data stabilita, organigramele cu restructurarile de personal, nu vor mai primi bani din cotele defalcate de la Bucuresti. Totodata, pana pe 16 august, proiectele de restructurare urmeaza sa fie supuse aprobarii Consiliului Local sau Judetean, in caz contrar, nerespectarea acestui termen constituind contraventie, iar administratiile locale care nu se conformeaza vor fi sanctionate cu amenda cuprinsa intre 10.000 si 40.000 de lei.
De asemenea, premierul a anuntat ca, pe 15 august, va avea loc o alta videoconferinta cu prefectii pentru a se vedea care este situatia finala si caror institutii li se vor aplica amenzile de rigoare.
Cristina Dobre