Serviciul Public Finante Locale Ploiesti aduce la cunostinta contribuabililor ploiesteni, detinatori ai mai multor proprietati, modul de aplicare a modificarilor Codului fiscal prin O.U.G. 59/2010, astfel :

1. Persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri datoreaza impozit pe cladiri, majorat, dupa cum urmeaza:
– cu 65%pentru prima cladire in afara celei de la adresa de dorniciliu;
– cu 150 % pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
– cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu;

Prin impozit pe cladiri majorat conform prevederilor legale se intelege ca
majorarea se aplica atat corpului principal, cat si tuturor corpurilor de cladire existente la adresa acelui imobil, in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, asa cum rezulta din documentele ce atesta calitatea de proprietar.

Exemplu : Daca un contribuabil detine la adresa de domiciliu cladire in proprietate si mai detine un alt imobil in afara celui de domiciliu compus din: corp principal, spatiu subsol, mansarda, garaj, rnagazii (alte anexe), se va proceda la majorarea impozitului pe cladiri cu 65% pentru toate corpurile de cladire situate la acea adresa.
In situatia in care la adresa de domiciliu exista si un spatiu comercial, acestuia nu i se va majora impozitul pe cladiri.
2. In conformitate cu noile reglementari legale, intra sub incidenta majorarilor mentionate si cladirile (altele in afara celei de la adresa de
domiciliu) INCHIRIATE CATRE TERTE PERSOANE PE BAZA DE CONTRACT, INCEPAND CU DATA DE 01 IULIE 2010. In consecinta, se va proceda la majorarea impozitului aferent cladirilor inchiriate atat in cazul celor care au depus contractele de inchiriere la SPFL, cat si in cazul celor care vor depune noi contracte de inchiriere ulterior datei de 01 1ulie 2010.
3. Incepand cu data de 01 iulie 2010 se procedeaza la calcularea impozitului pe cladiri majorat conform pct. 1 SI IN CAZUL SPATIILOR COMERCIALE detinute in proprietate de catre personele fizice, atat in cazul celor deja declarate organului fiscal cat si in cazul celor dobandite ulterior acestei date (numai pentru cele care NU se afla la adresa de domiciliu).

Pentru anul fiscal 2010, termenul de plata a diferentelor de impozit rezultate in urma aplicarii prevederilor O.U.G. 59/2010 este 31decembrie 2010. Persoanele care achita integral pana la data de 30 septembrie 2010 impozitele recalculate in urma aplicarii prevederilor O.U.G. 59/2010, pentru diferentele rezultate, beneficiaza de bonificatie de 10%.

Pentru detinatorii de rnijloace de transport vezi foto.

Pentru clarificarea situatiilor fiscale contribuabilii se pot adresa functionarilor din cadrul Centrelor fiscale 1,2 si 3 – in functie de domiciliu.