Elvira GEORGESCU (I)

Legata mult de Nicolae Iorga, de asezamintele sale, Elvira Georgescu a fost o femeie, careia imprejurarile viewtii nu i-au permis sa-si manifeste, decat in mica masura calitatile,pregatirea si puterea de munca.
Se nascuse la Ploiesti, la inceputul secolului trecut, intr-o familie modesta. Clasele primare le-a facut la Scoala Nr.4 de fete, in cartierul Buna-Vestire, de unde a trecut la Scoala secundara de fete “Despina Doamna”. Inca din acei ani a facut o adevarata obsesie pentru invatatura. A hranit aceeasi pasiune si ca studenta la Facultatea de Filosofie si Litere din Bucuresti, sectia istorie. Absorbea prelegerile, transcriindu-si notitele in caiete cu sute de file, devora cursurile, monografiile, sintezele, culegerele de documente. Nu si-a lasat nicio clipa libera ca sa cunoasca bucuriile vietii de student.
Aceasta munca staruitoare a facut-o cunoscuta si in judetul natal. Colonelul Nicolae Prassa, pe atunci prefect al judetului Prahova, initiase conferinte publice pentru sateni cu diverse teme, care se tineau pe centre de comune. El incredintase sarcina organizarii acestor conferinte scriitorului Vasile Pop, care a apelat la mai toti intelectualii de frunte ai judetului. Conferintele cele mai bune erau tiparite de prefectura pentru a fi prezentate de lectori locali si in alte localitati.
Desi doar studenta in ultimii ani, Elvira Georgescu a fost si ea solicitata si a raspuns cu placere. A elaborat si a rostit cel putin cinci astfel de conferinte, dintre care doua au fost tiparite. Mentionam una dintre ele care intereseaza rubrica noastra.
Titlul ei era “Rolul femeii in societate” si era imprimata la Ploiesti, la Tipografia “Prahova” in 1921. Conferinta se baza pe solidele cunostinte de istorie ale autoarei, dar si pe lecturile ei din lucrari mai recente din Babel (“Femeia in trecut, prezent si viitor”), Starkie (“Drepturile femeii”), Emil Marsier (“La mission de la femme”), F.V. Marchal (“La femme comme il faut”) si Carmen Sylva (“Cuvinte sufletesti”).
De asemenea asi cauta argumente si cita si din Biblie (Romani VIII.38 si Proverbe XXIII, XIV).
Ea pornea de la constatare: <> Ea constata, de asemenea, ca aproape jumatate din femei gandesc si ele la fel, iar majoritatea celorlalte s-au resemnat cu starea de lucruri existenta.
In continuare, evoca situatia femeii in diferite perioade ale istoriei, arata conditiile care o determinau, dar si exemple de femei remarcabile, cu toate aceste conditii. Regreta pierderea pentru progresul omenirii, prin aceasta discriminare, a unei uriase cantitati de energie, inteligenta, putere de munca. arata ca, in ultimul timp, lucrurile incep sa se schimbe si dadea exemple din cateva tari unde, mai ales in anii primului razboi mondial, femeile au inlocuit cu succes barbatii mobilizati in multe domenii ale vietii economice, sociale, administratie, sanatate, cultura si tind sa-si pastreze aceste locuri si chiar sa se manifeste in viata politica.
Socotea ca si la noi este un fapt remarcabil ca s-a dat femeilor drept sa voteze, dar regreta ca acesta este limitat numai la alegerile locale, nu si la cele generale, parlamentare.
Mentiona, de asemenea, ca <>>
Incheia frumos <>.
Conferintele ei au fost apreciate de ascultatori si cititori si numele ei a inceput sa fie cunoscut in Ploiesti in cercurile intelectuale si nu numai.
Paul D.POPESCU