* Ecouri despre medicamentele pe care nu le mai avem
Ca urmare a articolului publicat in editia de miercuri a ziarului nostru, despre medicamentele compensate, mai multi farmacisti ne-au contactat pentru a ne explica in detaliu problemele pe care le intampina si care ii afecteaza in mod direct si pe bolnavi. Mai mult decat atat, farmacistii din Prahova cer ajutorul bolnavilor pentru a iesi din acest impas, prin afisarea unor anunturi la intrarea in farmacii. In acestea, farmacistii solicita bolnavilor ,,sa se adreseze forurilor competente in vederea mediatizarii cat mai largi a aspectelor legate de eliberarea in regim compensat a medicamentelor necesare’’, in speranta ca reprezentantii legali vor tine cont de vocile acestora.
Potrivit farmacistilor, conform prevederilor contractului- cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Prahova avea obligatia sa deconteze catre farmacii contravaloarea medicamentelor eliberate conform prescriptiilor medicale gratuite si compensate in termen de 210 zile de la depunerea acestora. In momentul de fata, datoriile catre farmaciile din judetul Prahova sunt acumulate din noiembrie 2009, adica de 270 de zile, lucru care a ingreunat procesul de aprovizionare cu medicamente, farmaciile inregistrand, la randul lor, depasiri ale termenelor de plata catre propriii furnizori.
,,Mai mult decat atat, incepand cu 1 iunie, reprezentantii CJAS Prahova au refuzat acceptarea – in vederea decontarii ulterioare – a retetelor eliberate, urmand astfel politica generala a actualului Guvern, si anume aceea de a-si asuma raspunderea pentru aceasta situatie’’, se mai arata in anuntul pomenit mai sus.
Desi, un grup de farmacisti, reprezentanti ai farmaciilor de pe teritoriul judetului, s-au deplasat la CJAS Prahova in vederea solutionarii problemei, reprezentantii Casei de Asigurari au refuzat cu obstinenta discutiile, nedorind sa comunice nici in scris motivele refuzului, singura precizare fiind aceea ca pot rezilia sau suspenda contractul cu CJAS oricand. Niciun cuvant, insa, despre cetatenii care au nevoie de medicamente.
,,Unde-s banii din contribu¡iile sociale ?’’
La randul ei, si Daniela Rusu, farmacist in comuna Apostolache, a dorit sa mai faca o precizare importanta. ,,As vrea doar sa accentuez, fata de ceea ce v-am declarat deja, ca problema principala nu este faptul ca nu ne-a platit casa de asigurari facturile, ci ca ne-a pus sa eliberam, in continuare, retete compensate (pana acum pe lunile iunie si iulie), desi fondurile au fost epuizate. Astfel, in permanenta ni s-a spus verbal ca nu e nicio problema, ca se va rezolva la rectificarea bugetara’’, ne-a declarat interlocutoarea noastra.
,,Dupa care a venit comisia de la FMI si reprezentantii acesteia ne-au spus sa nu depunem facturile aferente lunilor iunie si iulie, ca sa nu aparem cu creante mai mari decat cele care sunt deja, pentru a putea primi urmatoarea transa, lucru cu care iarasi am fost de acord. Nu stim in ce directie sa o luam, mai ales ca cei de la Casa de Asigurari nu vor sa ne prezinte o decizie clara’’, ne-a mai explicat Daniela Rusu. ,,Eu am impresia ca Guvernul doreste sa faca protectie sociala pe spinarea farmacistilor. Dar ma intreb unde sunt banii de la Asigurari, pentru ca fiecare cotizeaza si sunt destule persoane care nu au folosit nici macar un leu din acest fond’’, ne-a spus si Ana Maria Vasile, diriginte la o farmacie din Urlati.
Cristina Dobre