Consumul regulat de spanac si de alte legume cu frunze verzi, ca varza, broccoli si laptucile, reduce riscul de diabet de tip 2, cea mai raspandita forma a bolii, potrivit unui studiu publicat in British Medical Journal.
Fiind vorba despre un domeniu controversat, autorii studiului avertizeaza ca este nevoie de cercetari suplimentare pentru a fi confirmate concluziile la care au ajuns ei.
O echipa de cercetatori de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, sub coordonarea lui Patrice Carter, a trecut in revista sase studii, din SUA, China si Finlanda, realizate in randul a 220.000 de persoane. Cercetarile vizau legatura dintre consumul de fructe si de legume si aparitia diabetului de tip 2 (DT2) la adulti.
Potrivit studiului realizat in Marea Britanie, cei care mananca zilnic o portie suplimentara de circa 120 de grame de legume cu frunze verzi – diverse tipuri de varza, spanac, laptuci – isi reduc riscurile de a dezvolta diabet de tipul 2 cu 14%, insa cresterea consumului de fructe si legume in general are un efect neglijabil. Totodata, acestea au un rol benefic asupra sanatatii datorita continutului de antioxidanti si magneziu.
DT2, cea mai frecventa forma de diabet (90% din cazuri), s-a raspandit rapid din tarile bogate in cele in curs de dezvoltare, odata cu propagarea pe plan mondial a obezitatii, din cauza sedentarismului, dar si a alimentatiei cu continut ridicat de zahar si de grasimi.
Peste 220 de milioane de persoane din intreaga lume sufera de diabet de tipul 2. In 2005, DT2 a ucis peste un milion de persoane, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Pe de alta parte, potrivit unui studiu facut in China pe soareci, publicat in British Journal of Pharmacology, un extract natural din plante – emodina – ar putea reduce impactul diabetului de tip 2 asupra populatiei.
Aceasta substanta inhiba enzima numita “11-beta-HSD1″, care favorizeaza rezistenta la insulina – hormonul care contribuie la extragerea zaharului din sange si stocarea lui in alta parte.