Astazi, cel mai exclusivist si unul dintre cele mai faimoase trenuri din istorie, “Orient Express”, care circula intre Paris si Istanbul si se intoarce de la Istanbul la Venetia, va poposi, timp de trei ore, in Gara Regala a orasului Sinaia.
Primarul orasului, Vlad Oprea, se arata entuziasmat de primirea pregatita pentru calatorii acestui tren deja intrat in legenda: “Este o mare bucurie pentru mine sa continuam traditia inceputa de Regele Carol I inca din anul 1883 si, la fiecare inceput de toamna, sa intampinam Orient Express-ul si pe calatorii sai care doresc sa ne cunoasca istoria bogata, legendele si frumusetile naturale. Cu siguranta, vor pleca cu dorinta de a reveni”.
Prima calatorie a “Orient Express”-ului dar si prima oprire la Sinaia a avut loc in anul 1883, turistii fiind aristocrati, scriitori si personalitati celebre ale vremii. Dupa 16 ani de absenta, in anul 1998, trenul si-a reluat programul.
Astazi, calatorii celor 16 vagoane de lux vor fi intampinati de catre primarul orasului Sinaia, la ora 8.50, in Gara Regala, de unde vor pleca spre Muzeul National Peles si Manastirea Sinaia.
Pe data de 5 septembrie, la intoarcerea din Istanbul, pentru calatorii trenului este pregatit, pe langa vizitarea Castelului Peles si vizita de la manastire, si un dejun la Palatul Foisor.
Programul destinat fericitilor care parcurg toata Europa in cel mai vestit tren din istoria contemporana este similar, deoarece o buna parte a calatorilor se schimba, dupa sosirea la Istanbul.
V.S.