Lacurile saline din Telega au devenit celebre dupa complexul din Slanic. Din punct de vedere istoric, unele surse indica faptul ca satul Telega este recunoscut incǎ din anul 1354, ca fiind monopol de sare al domnitorului Basarab I. Timp de peste 300 de ani, de pe aceste meleaguri s-a extras sare. Asa au ajuns celebre ocnele de extragere a sarii din localitate care, alaturi de cele din Slanic asigurau atat consumul intern, cat si importante cantitati pentru export. Cum in epoca se obisnuia ca la extragere sa fie folositi si raufacatori condamnati, aici a fost si o inchisoare, amenajata sub pamant. La ocnele de la Telega a fost intemnitat si celebrul haiduc Iancu Jianu, dar care reuseste sa evadeze in 1816. In 1870 s-a renuntat la exploatarea sarii iar in cavitatile fostelor saline s-au format lacuri cu apa sarata care acum sunt utilizate in balneoterapie. Caracteristicile deosebite ale acestor lacuri, gradul ridicat de saruri minerale precum si stabilitatea apei sunt ideale pentru tratarea unei game diverse de afectiuni. Conform multor studii medicale, apele cloruro-sodice din localitate ocupa locul doi in Europa si locul cinci in lume in ceea ce priveste contributia in vindecarea a numeroase boli. Concentratia de clorura de sodiu este de peste 270 grame la litru, dar apa mai contine si clorura de potasiu, clorura de amoniu, clorura de calciu, sulfat de magneziu, bicarbonat de magneziu si bicarbonat de zinc, ce ar avea un efect benefic. Dupa, ce in 1960, lacurile au fost lasate in paragina, dupa 45 de ani, in 2005, cativa investitori au preluat cele doua lacuri ramase, le-au amenajat la standarde moderne si au dezvoltat adevarate complexuri de agrement pentru turisti.
Unul dintre cele doua lacuri amenajate are adancime de 2,5 metri, iar temperatura apei este de 30 de grade Celsius. Lacul mai contine si namol mineral slab sulfuros. Clientii nu lipsesc ne-au mai spus angajatii complexului. “Avem, zilnic, in sezonul estival, un numar de peste 100 de clienti care vin si se cazeaza la noi. Sunt din toata tara: Bucuresti, Brasov, Cluj etc. Dar si in afara sezoanelor estivale vin persoane din Ploiesti, Campina, Brebu, Breaza sau Sinaia. In afara de lac, una dintre cele mai solicitate este salina de suprafata. Este o camera imbracata complet in sare. Exista aici si o sauna individuala, un loc de nudism pentru femei. Nu am avut probleme cu alunecarile de teren, decat cu inundatiile din ultimul timp”, ne-a spus Elena Banica, reprezentant al complexului.
Tariful de intrare la bai este de 13 lei pe zi, in timp ce pentru salina doritorul trebuie sa scoata din buzunar 10 lei pentru o ora de cura in aer sarat. Pentru cazare, clientii trebuie sa plateasca 100 de lei – pentru doua persoane, ori 125 – pentru 3 persoane in camera. Camerele sunt dotate cu toate utilitatile, iar clientii dispun si de un restaurant tip terasa amplasat deasupra constructiei. Angajatii complexului recunosc ca numarul de clienti s-a redus in ultima perioada, din cauza crizei, insa raman clientii fideli care vin an de an si care, in ciuda greutatilor, nu ezita sa viziteze baile pentru o cura de sanatate.
Alex POLICALA