“Stimati colegi, s-a confirmat: asa-zisa modernizare si eficientizare a MAI este doar un sir de vorbe goale. In realitate, exista doar o presiune imensa, pentru a disponibiliza un numar mare de salariati, cu scopul de a se economisi bani de la buget. Modernizarea pare sa fie doar o minciuna oficiala prost constituita”, se arata intr-un comunicat al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), structura centrala. De asemenea, se mai precizeaza ca aceste masuri, ca si altele sunt “criterii de pedepsire, nu de modernizare, MAI fiind preocupat de disponibilizari si nu de calitatea angajatilor”. De la aceste nemultumiri si pana la anuntatul blocaj al activitatii politistilor, din septembrie a.c., nu ar mai fi decat o chestiune de timp. O luna doar…

Dreptul la greva se naste prin greva

De altfel, dupa cum am mai scris si in ziarul nostru, sindicalistii din politie strang semnaturi pentru a hotari, de comun acord, ce forma de protest vor adopta in luna septembrie a.c., cat timp, dupa cum avea sa ne spuna liderul SNPPC Ploiesti, Florin Ionita, “vremea pichetarilor si a protestelor de doua ore a trecut. Este cazul sa trecem la masuri radicale, fiindca, efectiv, nu suntem luati in serios. Si, ceea ce este si mai rau, munca noastra este subevaluata”.
In contextul acestor framantari, vicepresedintele SNPPC, Andrei Marian, ne-a declarat: “<< Dreptul la greva se naste prin greva>>. Pana acum, toate diligentele noastre, toate tentativele de a ajunge la un numitor comun in ceea ce priveste ministerul, pe de o parte si noi, politistii, pe de alta parte, au fost sortite esecului. Pe cale de consecinta, suntem decisi sa mergem pana la capat”. Ce inseamna “pana la capat”, in opinia interlocutorului nostru ? „Blocarea activitatii, fiindca alta solutie nu vedem. Nu in ultimul rand, faptul ca asa-numita modernizare a politiei inseamna, de fapt, disponibilizari si reduceri salariale, noi ce sa facem ? Sa stam cu mainile in san ?” Tot conform interlocutorului nostru, nici cei care raman in sistem nu o vor duce prea bine. Ba, dimpotriva. “In luna iulie, ni s-a luat 25% din dreptul la hrana. In august, alte sporuri. In sfarsit, in septembrie, un angajat se va trezi ca, din 15 milioane de lei vechi, cat lua pana la masurile de austeritate impuse de catre Guvern, va primi numai 6 – 7 milioane de lei vechi. A intreba cu ce sa-si plateasca rata la banca, cu ce sa-si mai intretina familia va fi, atunci, ceva retoric…”

“I se poate scoate casa la licitatie”

Presedintele SNPPC, Marian Gruia, ar fi amintit, in contextul ultimelor discutii purtate cu reprezentantii MAI, sa nu fie uitat un aspect: “Atentie, politistii au arme in dotare !” Ce presupune acest lucru ? “Daca suntem analizati si cercetati la sange pentru a justifica de ce am tras un foc de avertisment, sau cand ochim pneurile unui fugar, este posibil ca, ajuns la disperare, un politist sa-si puna capat zilelor, cu arma din dotare ! Nu sunt adeptul scenariilor apocaliptice, dar nu poti sti niciodata reactia unui om. Fiindca, inainte ca opinia publica sa ne perceapa ca pe niste roboti care dau amenzi, sau pun girofarul in functiune, suntem, totusi, oameni. Prin ce disperare poate trece un politist atunci cand, neputand sa-si mai plateasca rata la banca, ii este scoasa casa la licitatie?”.
Intrebat daca la nivelul vreunui inspectorat judetean din tara s-au facut presiuni asupra vreunui membru de sindicat, interlocutorul nostru nu a putut nici sa confirme, nici sa infirme acest lucru. In ceea ce priveste recuperarea orelor suplimentare sau plata acestora, aceasta ramane un vis frumos, cat timp, “acum se pune problema reducerii de personal si a salariilor, iar oamenii tin cu dintii sa aiba, totusi, un serviciu”.

„O sa aruncati cu pietre in noi !”

“Ministerul nu are fixata nicio analiza de risc, nu are idee – sau, daca are, cu atat mai rau ! – ce impact vor avea aceste masuri in randul membrilor SNPPC. Am auzit, de la un oficial al ministerului nostru un raspuns de genul: <>. Am ramas stupefiat. Daca aceasta este o strategie pentru eficientizarea muncii noastre, inseamna ca nu se gandeste deloc. Oricum, politistii nu vor arunca cu pietre, ci vor face greva. Asteptam centralizarea tuturor datelor din teritoriu si, in functie de acestea, vom vedea daca, in septembrie, vom trece la blocarea partiala, sau la blocarea totala a activitatii. Iar din semnalele luate de catre liderul SNPPC Ploiesti, se pare ca, cel putin in Prahova, este agreata blocarea totala.
* * *
Revenind la sursele de venit, vicepresedintele Andrei Marian ne-a mai spus: “Ca si magistratii, noi nu putem sa ne desfasuram alte activitati adiacente, nu avem posibilitatea de a ne rotunji veniturile”. Si, tot o comparatie cu magistratii a facut si liderul SNPPC Ploiesti, Florin Ionita: “Protestul judecatorilor, din toamna anului trecut, ar trebui sa fie cel mai bun exemplu pentru noi. Au fost uniti, au stiut ce vor. Sper ca si noi, de data aceasta, sa fim solidari”.
In ceea ce priveste solidaritatea, dupa cum ni s-a mai confirmat, de catre vicepresedintele Andrei Marian, mai multe sindicate si-au manifestat sustinerea pentru protestul din septembrie, una dintre acestea fiind Federatia Sindicala din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor”.
Fl. TANASESCU