xAngajatii din sistemul sanitar care lucreaza in spitalele ce au contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vor da in judecata statul pentru a-si primi inapoi banii pierduti in urma reducerii salariale de 25%, considerata ilegala, au declarat, reprezentantii sindicatelor.
“In total, vorbim despre 85% dintre angajatii din Sanatate, pe care sindicatele ii vor sprijini sa deschida procese individuale in vederea recuperarii banilor.
Principalul temei al actiunii il constituie faptul ca reducerea salariilor pentru angajatii din spitalele publice care au contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este ilegala, deoarece aceste spitale nu sunt bugetare.
Aceste spitale primesc bani de la casele de asigurari pentru calitatea si cantitatea serviciilor prestate, si nu o anumita suma de la buget pentru functionare, cum se intampla in cazul altor sectoare”, explica presedintele Federatiei Solidaritatea Sanitara, Viorel Rotila.
Sindicalistii intentioneaza, de asemenea, sa se adreseze si forurilor de justitie europene, pentru a reclama ceea ce ei numesc neconstitutionalitatea taierii salariilor personalului din spitalele ce au contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Potrivit reprezentantilor Federatiei Solidaritatea Sanitara, prinderea banilor CNAS in bugetul statului a fost facuta in mod abuziv, la inceputul functionarii acestui fond de asigurari sociale de sanatate, pentru ca statul sa poata deturna sumele de care avea nevoie din acest fond pentru alte destinatii, aceasta situatie ilegala fiind mentinuta de toate guvernele care s-au succedat in ultimii 10 ani la putere.