Chiar daca si-au intrerupt vacanta si-au declarat ca, in aceasta sesiune extraordinara, cea mai importanta lege pe care o vor supune dezbaterii – si pe care, deja, au aprobat-o – va fi aceea a Agentiei Nationale pentru Integritate, totusi, unii dintre deputatii prahoveni nu sunt prea dispusi sa-si tina averile la vedere.
Dovada sunt chiar declaratiile de avere care poarta numarul de inregistrare de la Camera Deputatilor de la jumatatea anului trecut, cei in cauza facand parte chiar din partidul aflat la guvernare PDL. Este vorba despre Cristian Burlacu, deputat in Colegiul 1, Florin Anghel, deputat in Colegiul 2, George Ionescu – deputat in Colegiul 9, Sever Voinescu – deputat in Colegiul 10 si Andrei Sava – deputat in Colegiul 12. In schimb, mai „transparenti” cu veniturile si cu proprietatile pe care le detin au fost: deputatul Colegiului 3 – Gratiela Gavrilescu (PNL), deputatul Colegiului 4 – Marian Saniuta (PSD), deputatul Colegiului 5 – Mihai Apostolache(PDL), deputatul Colegiului 6 – Razvan Turea (independent), deputatul Colegiului 7 – Adriana Saftoiu (PNL), deputatul Colegiului 8- Adrian Nastase (PSD), deputatul Colegiului 11 – Roberta Anastase (PDL). Acestia din urma si-au depus, recent, declaratiile de avere pe anul in curs. Daca in situatia celor patru pedelisti care nu s-au aliniat colegilor lor, s-a considerat ca nu mai este cazul sa-si reinnoiasca declaratiile de avere, pentru ca nimic nu s-a schimbat – cu siguranta, situatia nefiind valabila si in cazul lui Florin Anghel – acest lucru se va vedea cand parlamentarii vor fi obligati sa depuna aceste documente. Numai ca, in momentul de fata, conform propriilor lor declaratii, Andrei Sava sustine ca n-are casa si nici masina, doar un teren la Blejoi; Sever Voinescu ca n-are terenuri, nici masina, doar un apartament in Capitala; Adrian Nastase si Gratiela Gavrilescu nu detin in proprietate niciun autovehicul; Razvan Turea nu are casa si nici masina; Cristian Burlacu nu are nici terenuri, nici casa si nici masina.
In ceea ce priveste Legea ANI, ca sa nu mai aiba hibe si sa fie declarata neconstitutionala, in actul normativ au fost reintroduse prevederile respinse anterior de catre Senat, textul rezultat reprezentand vechea forma a legii. Concret, printre altele, s-au reintrodus comisiile de ancheta de pe langa curtile de apel; s-a prevazut un singur formular al declaratiei de avere care, in forma in care va fi afisat pe site, va avea datele de identificare blurate.
Amintitul formular va contine date legate de bijuterii, conturi, case, singurul lucru care nu va aparea fiind adresa imobilelor. Totodata, s-au reintrodus si precizarile privind cardurile de credit, pentru ca s-a apreciat ca si acestea intra in sfera imprumuturilor bancare.
N.DUMITRESCU