Tot mai multi medici si asistenti medicali care lucreaza in sistemul sanitar public din judetul Prahova intentioneaza sa plece din tara, chiar si pe posturi inferioare pregatirii lor profesionale. In cursul acestui an, 20 de medici prahoveni au solicitat certificatul de libera practica din partea Colegiului Medicilor (CM), potrivit declaratiei presedintelui CM Prahova, Simona Schnelbach. „Comparativ cu anul trecut, aproape ca s-a dublat numarul medicilor – proveniti din toate specializarile – care vor sa profeseze in afara tarii. Este o mare problema, avand in vedere penuria de medici deja existenta din sistemul sanitar prahovean”, a precizat medicul Schnelbach.
Numarul medicilor care pleaca in strainatate poate fi, insa, mult mai mare, avand in vedere ca tinerii care nu sunt inca membri ai Colegiului Medicilor parasesc tara fara a mai solicita avize din partea acestui organism profesional.
Avand in vedere salarizarea medicilor si asistentilor, comparativ cu ofertele de locuri de munca in domeniul medical din alte țari, gestul de a parasi un sistem sanitar bolnav de saracie este de inteles.In Franta, de exemplu, salariul unui asistent medical poate ajunge la 2000 de euro lunar, in timp ce al unui medic depaseste, in multe cazuri, 5000 de euro.

Mai multe informatii despre acest subiect puteti citi in editia tiparita a ziarului Prahova de maine, 20 iulie.