Ieri, in jurul orei 10:00, politistii din Dumbravesti au fost sesizati despre faptul ca un minor de 1 an si 4 luni din localitate a decedat la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti, iar alte sase persoane sunt internate la Spitalul de Urgenta Ploiesti cu diagnosticul „intoxicatie acuta cu ciuperci”.
In urma investigatiilor efectuate de politisti a rezultat ca persoanele in cauza au consumat ciuperci adunate din padurea din apropierea locuintei. Din certificatul medical constatator rezulta ca decesul minorului a fost cauzat de intoxicatie accidentala cu ciuperci.
Politistii continua cercetarile.
Cum trebuie procedat in cazul intoxicatiilor cu ciuperci:
– prezentarea la spital in cel mai scurt timp
– se poate incerca provocarea varsaturilor
Care sunt cauzele intoxicatiilor cu ciuperci?
Conform specialistilor in domeniu, cauzele intoxicatiilor pot fi mai multe si, pentru a va proteja, trebuie sa le cunoasteti:
* necunoasterea speciilor de ciuperci comestibile;
* culegerea in locuri poluate (de pe marginea drumurilor, gunoistile de la periferia oraselor);
* colectarea ciupercilor batrane (ele au proprietatea de acumula substante specifice doar lor si care nu sunt asimilate in organismul uman);
* cumpararea acestora in locuri neautorizate;
* implicarea in culegere a copiilor care nu stiu sa diferentieze ciuperca otravitoare de cea comestibila;
* prelucrarea termica deficitara (toxinele ciupercilor sunt foarte rezistente la prelucrarea termica si nu se distrug, nu se elimina din ciuperca decat la digestie, cu exceptia doar a unor specii);
* conservarea ciupercilor in conditii casnice prin ermetizare (printre ciuperci deseori raman resturi de sol, in care se pot gasi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, in conditii anaerobe (fara aer) produce toxine, provocand o intoxicatie grava la om – botulismul. Nici chiar fierberea timp de 5 ore nu distruge acesti spori);
* folosirea ciupercilor crude in prepararea culinara (daca cu cativa ani in urma ciupercile se consumau crude, atunci in prezent, din cauza poluarii, nu se recomanda).
Nu exista indicatori specifici ai toxicitatii ciupercilor – ceapa si usturoiul care se schimba la culoare, lingura de argint. Gradul de toxicitate se determina doar in urma expertizei in laboratorul toxico-analitic. Este absolut gresit sa consideram ca ciupercile ce sunt mancate de insecte, sunt comestibile. Pentru insecte, toxina poate fi inofensiva datorita metabolismului diferit de cel al omului.