Spre deosebire de prima luna a anului in curs, cand volumul alocatiilor si al ajutoarelor sociale acordate persoanelor indreptatite a depasit 843 de milioane de lei, in luna anterioara, Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale (ANPS) a achitat, sub forma de prestatii sociale, aproape 700 de milioane de lei, deci cu peste 143 de milioane de lei mai putin. Pe cale de consecinta, a scazut si numarul beneficiarilor cu aproximativ trei milioane de persoane (de la 9.520.607 de cetateni la 6.449.867), chiar daca, potrivit legii, o familie poate primi mai multe ajutoare financiare din partea statului.
O prima explicatie ar fi aceea ca, aflandu-ne in plina vara, a disparut, de pilda, din schema ajutorul pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale pe perioada sezonului rece, forma de ajutor care, in ianuarie a.c., a costat bugetul Ministerului Muncii peste 10 milioane de lei, iar de acest ajutor au beneficiat aproape 160.000 de romani nevoiasi. O alta explicatie consta in faptul ca, din cauza recesiunii economice (care, in loc sa se estompeze, precum in alte tari europene, la noi mai mult se acutizeaza, din pacate), Guvernul Boc s-a vazut obligat sa reduca drastic lista drepturilor prestatiilor sociale, respectiv de la 41- in luna ianuarie 2010, la 23 – in luna iunie 2010.
Dupa numarul de beneficiari, primul loc pe lista prestatiilor sociale acordate de ANPS este detinut, la fel ca si in luna ianuarie a.c., de catre cei care primesc alocatie de stat pentru copii – respectiv 3.995.738 de persoane care, in luna anterioara, au incasat, in total, peste 247 de milioane de lei. Deloc de neglijat sunt si sumele achitate de stat drept taxe postale pentru expedierea la destinatie a alocatiilor familiale, taxe care, in luna iunie, au reprezentat aproape 4,2 milioane de lei.
Referindu-ne exclusiv la judetul nostru, notam ca in luna anterioara au fost achitate ajutoare sociale in valoare totala de peste 28,3 milioane de lei, iar de acestea au beneficiat 256.885 de prahoveni, comparativ cu 310.949 de persoane, in luna ianuarie 2010. Din punctul de vedere al numarului persoanelor beneficiare, Prahova se afla pe locul al III-lea, dupa Municipiul Bucuresti (418.301 de persoane) si judetul Iasi (303.715 de persoane). De precizat ca judete precum Constanta, Cluj sau Timis – care au o populatie si, respectiv, o putere economica asemanatoare Prahovei – inregistreaza sub 190.000 de persoane beneficiare de prestatii sociale.
D. CONSTANTIN