Mugur Isarescu a reafirmat faptul ca tezaurul Bancii Nationale exista integral, dorind astfel sa combata zvonurile aparute in media potrivit carora Tezaurul a fost scos din tara. “Am chemat circa 20 de sefi de publicatii si i-am dus in sala cu Tezaurul, lasandu-i sa il atinga fizic si sa spuna “Este!”, ca in poezia aceea. Eu inteleg ca oamenii se mai indoiesc uneori si ca nu cred intotdeauna ceea ce li se spune, dar zvonurile cum ca BNR ar fi scos Tezaurul din Romania sunt extrem de periculoase. Sigur ca o parte din aur il tinem la Banca Reglementelor Internationale, dar in subsolurile BNR sta foarte bine rezerva de aur din tara. Din pacate, spatiul este foarte mic acolo, iar grupurile care pot intra sunt de maximum 10-15 persoane”, a spus Isarescu, care a mai precizat ca aurul exista. “Tezaurul este acolo pentru a avea incredere intr-o tara si in moneda nationala”, a mai explicat guvernatorul.
Potrivit acestuia, oamenii nu mai trebuie sa se teama de spectrul fricii de a detine aur, amintind de perioada comunista cand detinerea de “cocosei” era pedepsita cu inchisoarea. “Sa scapam de teama de aur, sa scapam de teama cuvantului “cocosel”, care aminteste de anii ‘50, cand aproape un milion de oameni au fost inchisi sau batuti la talpi pentru ca detineau <
Rezerva de aur s-a mentinut, la 30 iunie, la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,372 de miliarde de euro.
Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a povestit ieri ca, in 1936, cand in Romania existau peste 140 de banci, “supravegherea bancara” se facea cu “privirea”. “Nicu Cinteza de la acea vreme (cel care se ocupa azi la BNR de supravegherea bancara) privea de la balcon daca banca de vizavi trage oblonul sau daca ii mai trece cineva pragul si de aici tragea concluzia cum se desfasoara activitatea bancara”, a spus guvernatorul BNR. Potrivit lui Isarescu, supraveghetorul sef numara inclusiv persoanele care intrau in banci si daca constata ca numarul lor se imputineaza, se ducea sa vada care e cauza. “Nu doar la noi se facea treaba aceasta, ci si la alte banci centrale din Europa”, a spus Isarescu.