Din constatarile oamenilor legii, in perioada 1 ianuarie – inceput de mai 2010, Campina era un oras atipic in ceea ce priveste modul in care infractorii furau din locuinte. Adica cu… acordul victimelor, si nu folosind metoda intrarii prin efractie. Procedeele cele mai des intalnite: infractorii se erijau ca fiind reprezentantii unor regii autonome si intrau in case pentru a efectua divese lucrari. Dupa ce “mestereau”, solicitau taxe pentru munca depusa. Totodata, nu uitau sa ia si ce mai gaseau prin casa, de regula bani sau obiecte de pret (bijuterii).
Tot de la inceputul anului si pana in luna mai, infractori deghizati in lucratori din cadrul primariei – consilieri sau asistenti sociali – solicitau o scurta discutie in incinta beneficiarului pentru un eventual ajutor, in realitate orientandu-se asupra starii materiale a viitoarei victime. La a doua “descindere”, pentru completarea datelor, nu uitau sa ia obiectele ochite la vizita anterioara. In fine, mai erau si lucratori de la deratizare sau ignifugare care se orientau la fata locului. Cine erau victimele ? Persoanele de varsta a treia !
Mai nou, se pare ca hotii au implementat modul de operare si in Ploiesti. Ca de la municipiu la municipu, deh….
Astfel, recent, la usa lui G. Constantin, in varsta de 84 de ani, din Ploiesti, au ciocanit doua femei, are i-au spus ca sunt interesate sa cumpere televizoare vechi, pentru care ofera un pret… rezonabil, in avantajul vanzatorului. Si, culmea, barbatul chiar detinea doua televizoare vechi, invitandu-le pe cele doua in locuinta. Profitand de neatentia proprietarului, una dintre ele i-a furat 4 milioane de lei vechi, renuntand la achizitionarea aparaturii. Iar in comunicatul politiei se spune: “Din cauza varstei inaintate, partea vatamata nu a putut oferi detalii cu privire la semnalmentele celor doua femei, singura informatie fiind aceea ca au varste cuprinse intre 18 si 35 de ani si ca… erau imbracate cu fuste largi, colorate”.
In context, pe fondul inmultiri unor astfel de moduri de operare si in Ploiesti, politia avertizeaza cetatenii sa aiba grija pe cine primesc in casa fiindca, “de regula, in incinte se efectuaeaza astfel de <> si va puteti trezi cu peretii goi, fiindca sarlatanul trece usor la furt, sau vinde ponturile unor confrati de <>. Iar cei care vand pontul – <> – incaseaza, la randu-i, o cota parte din castig”.
De asemenea, daca la Campina se opera prin erijarea de calitati oficiale (lucratori din cadrul primariei) mai nou, si locuitorii din Ploiesti sunt avertizati asupra faptului ca “escrocii folosesc legitimatii false, atribuindu-si tot felul de calitati. De la inspectori in ministere, organe ale puterilor si administratiei de stat, pana la diverse persoane aflate in posturi-cheie, multi infractori folosind acte falsificate”. Si, cum nu duc lipsa de imaginatie, altii pretind fie ca au relatii la politie, la procuratura, la tribunal sau la primarii. Si, cum tupeul nu are limite – chiar ofiteri de politie sau procurori !
Nu in ultimul rand, este indicat sa nu se primeasca in gaj, pentru anumite obiecte sau sume date, acte de identitate, “acestea fiind ori furate ori, in cele mai multe cazuri, falsificate”.
In rest, Ploiestiul nu duce lipsa de inselaciunea clasica practicata de bisnitari, cum ar fi de exemplu “smenul” (teanc de hartii de forma unor bancnote, autentice fiind doar doua bancnote: cea de deasupra si ultima din teanc). Vracii au iesit, de asemenea, la “inaintare” ( sarlatani care vindeca orice boala, aduc sotul sau nevasta acasa etc). Ori de vanzatori de lanticuri, verighete sau inele confectionate, chipurile, din aur, cand, in fapt, sunt simple tinichele.
Asadar, pe fondul crizei, “meseria” de escroc si-a largit competentele. Iti intra pur si simplu in casa, lasandu-te chiar si cu peretii goi…
(F.T.)