Recent, a fost repusa pe tapet raspunderea materiala a magistratilor pentru exercitarea meseriei fie cu rea-credinta, fie prin grava neglijenta. Desi este prevazuta inca din urma cu 6 ani (Legea 303/2004), aceasta ar urma sa fi pusa in practica abia acum la decizia Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

„O responsabilizare a judecatorului”

In cazul in care un judecator greseste din „grava neglijenta” sau dand dovada de „rea-credinta”, ar putea fi sanctionat nu doar penal, ci si pecuniar. Intrebata daca un precedent de acest gen ar crea o timorare a judecatorului, vicepresedintele Tribunalului Prahova, magistrat Alina Anton, ne-a precizat ca acest lucru nu ar insemna timorare ci, mai degraba, “o responsabilizare in plus a celui care imbraca roba de judecator sau de procuror”.
In ceea ce priveste cheltuielile statului roman cu procesele pierdute la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), interlocutoarea noastra ne-a precizat ca nu neaparat magistratii romani sunt de vina, cat “inexistenta unei stabilitati sau securitati juridice, un cadru legislativ coerent care sa permita aplicarea legilor”.

Asigurarea de raspundere civila

Tot conform proiectului propus de catre MJLC, magistratii ar trebui sa incheie asigurari de raspundere civila pentru eventualele erori. Cum s-ar realiza acest lucru ? Dupa modelul asigurarilor de malpraxis incheiate de catre medici. Daca durata acesteia este mai mare de un an – cum este cazul medicilor – sau nu, si in ce cuantum, inca nu se stie. Pe de alta parte, este posibil ca, atat valoarea asigurarilor cat si perioada pentru care vor fi incheiate sa depinda de natura proceselor (civile, penale etc).
Tot interlocutoarea noastra ne-a mai precizat ca “magistratii ar putea plati fie din bani proprii, fie dintr-un fond al MJLC, fie prin sistemul coplata”.
Procedura prin care un magistrat ar putea raspunde material pentru eroarea savarsita este urmatoarea: statul pierde, dar se poate “intoarce cu actiune in regres” asupra acestuia, obligandu-l sa plateasca daunele pe care le-a primit de la CEDO.
Este interesant, insa, si faptul ca punerea in practica a raspunderii materiale a magistratilor a fost discutata in cadrul Comisiei juridice a senatului in urma cu un an, exact cand aveau loc protestele magistratilor…
(F.T.)