* Restaurant, discoteca sau… bordel, cateva dintre ideile investitorilor perindati prin zona
Undeva, la marginea comunei Telega, de mai bine de 120 de ani, se afla Penitenciarul Doftana. Edificiul, de insemnatate istorica, a fost lasat in paragina de indiferenta autoritatilor locale. Acum, cand criza economica s-a acutizat si in comuna Telega, primarul din localitate spune ca nu sunt bani pentru reparatii, singura sansa a fostei puscarii comuniste raman investitorii.
Legendele spun ca „prin 1894, Regele Carol I a vrut sa-si construiasca, in comuna Telega, o resedinta de vara, un castel. In timp ce cauta un loc de constructie, i-ar fi iesit in cale fata unui boier, care i s-a plans ca fusese pangarita de ocnasii de la minele de sare din zona. Impresionat de poveste, regele a dat dispozitie ca toti ocnasii sa fie dusi la inchisoare si sa se construiasca pentru ei un penitenciar dupa modelul Bastiliei, din care sa nu poata evada”, ne relata Constantin Boldac, un batran de 78 de ani, din Doftana. De altfel, Penitenciarul chiar a avut renumele „Bastilia”, fiindca din 1897 si pana la desfiintarea lui, in 1960, nimeni nu a reusit sa evadeze. Corneliu Zelea Codreanu, Horia Sima, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ilie Pintilie, Nicolae Ceausescu sunt cativa dintre cei care au sporit „faima” inchisorii ca penitenciar politic de maxima siguranta.
* Ziduri daramate si mucegai
Cel mai vizitat loc din inchisoare, in perioada de aur, era celula lui Ceausescu, situata undeva pe la mijlocul coridorului din corpul H. In prezent, fosta celula nu se diferentiaza cu nimic de celelalte, fiind plina de mucegai pe la colturi si cu usa iesita din balamale. Doar o urma dreptunghiu-lara lasata pe perete, semn ca aici a fost o placuta – pe care era consemnat numele fostului sef de partid si de stat comunist - pesemne furata si ea, a ramas singurul indiciu. Acum, pentru a se ajunge in zona H, la primul etaj, accesul se mai poate face numai pe o scara din ciment. La tot pasul insa, sunt pereti cazuti si moloz pe jos. Pana si macheta din ipsos a puscariei, asezata candva pe un postament din lemn acoperit cu catifea, a fost vandalizata si facuta bucatele. Nici turnurile de veghe nu arata prea bine, scarile de metal pe care urcau gardienii fiind de mult furate.
Penitenciarul a fost inchis in 1960, atunci cand comunismul venise la putere, in Romania, iar zece ani mai tarziu a fost transformat in muzeu, loc de pelerinaj si cadru de festivitati pentru organizatiile de pionieri la inmanarea cravatei rosii si a depunerii juramantului. Acum, totul este o ruina. Tocmai din acest motiv de vreo sase ani autoritatile locale au interzis ca inchisoarea de la Doftana sa mai fie vizitata.
Zidurile au fost puternic afectate de cutremure, in special de cel din 1977, dar si de „mana” hotilor. „Inca din 2007 am tras un semnal de alarma cu privire la gradul de deteriorare al cladirii, sperand ca un investitor va veni si o va reface. Din pacate, acest lucru nu s-a intamplat. Acoperisul este grav afectat, iar locul a fost inchis de teama unor eventuale accidente”, ne-a declarat Ilie Dumitru, primarul comunei Telega. El mai sustine ca, dupa 1989, atunci cand penitenciarul a intrat in posesia administratiei publice locale, Ministerul de Interne a solicitat cumpararea lui, insa consilierii locali de atunci nu au fost de acord. „Din cate stiu, in 1991-1992 Ministerul de Interne a solicitat administratiei locale vanzarea penitenciarului, in vederea transformarii acestuia in arhiva. Din pacate, initiativa s-a lovit de refuzul alesilor locali care au crezut ca pot obtine mai multi bani de pe urma celor 13 hectare de teren, care apartin penitenciarului”, a mai precizat interlocutorul nostru.
* In Palatul Administrativ locuiesc doua familii
Singura cladire care a fost reparata este fostul Palat Administrativ, in care isi avea biroul directorul penitenciarului. Pentru ca alunecarile de teren, din comuna, le-au lasat fara casa, primarul a decis evacuarea a doua familii si mutarea acestora in incinta fostelor birouri, dar nu inainte ca acestea sa fie reamenajate. Florin Moldoveanu – un barbat de 32 de ani, a fost nevoit sa se mute aici, impreuna cu sotia si fetita lor, pana la finalizarea lucrarilor de constructie la casa pe care, tot cu ajutorul primariei, o vor amenaja. „Sunt doua apartamente cu doua camere. Nu stam in lux, dar e destul de bine”, ne-a spus barbatul.
* Din puscarie, club de noapte
Satenii din Doftana sustin ca, de-a lungul timpului, mai multi straini, dar si romani, s-au perindat prin zona. Ion Seldac, de 66 de ani, din localitate, ne-a spus ca „pe aici au venit mai multi arabi si romani care au vrut sa faca ba terasa, ba discoteca, ba restaurant. Intr-o perioada se discuta ca vor sa faca un bordel aici, un club de noapte, dar ideea a fost lasata balta”, ne-a povestit barbatul. Paza puscariei este asigurata, in prezent, de doi politisti comunitari care nu permit sa se intre in interiorul puscariei, din cauza pericolului ridicat de prabusire.
Marius GHEORGHE