Inculpatul care isi recunoaste vinovatia in fata instantei de judecata si admite ca probele administrate in faza de urmarire penala sunt corecte va beneficia de reducerea cu o treime a pedepsei sau cu o patrime a cuantumului amenzii, a declarat premierul Emil Boc.
Prevederea a fost inclusa in proiectul de lege privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, denumit “legea micii reforme” in justitie, avizat, ieri, de Guvern.
“O institutie noua, introdusa in proiectul de lege prin acordul colegilor, este institutia recunoasterii vinovatiei, care din nou ar scurta procesele judiciare si va diminua posturile. Acest lucru inseamna ca daca un inculpat isi recunoaste vinovatia in fata instantei de judecata si spune ca probele care au fost administrate in faza de urmarire penala sunt corecte, procesul se incheie si se reduce pedeapsa cu o treime, pentru ca ti-ai recunoscut vinovatia, sau se diminueaza cu o patrime amenda, daca sanctiunea este cu amenda. Din moment ce a recunoscut, este un prim pas spre indreptare si legiuitorul ii reduce cu o treime pedeapsa prin faptul ca a recunoscut acest lucru”, a spus Boc.
El a apreciat ca astfel va fi asigurata o solutionare mai rapida a cauzelor judiciare, instantele vor fi degrevate de foarte multe cauze, iar persoanele care isi recunosc vinovatia “realizeaza un prim pas spre indreptare”.