Nutritionistii sustin ca o alegere benefica pentru o alimentatie echilibrata o reprezinta cerealele integrale, deoarece sunt o sursa importanta de nutrienti, precum: fibre, vitamine, minerale, antioxidanti, esentiali in alimentatia tuturor persoanelor, indiferent de varsta.
Cerealele integrale sunt bogate in nutrienti cu proprietati antioxidante, precum vitamina E si seleniu, care se gasesc in germenul bobului de grau. Studiile stiintifice au demonstrat ca un consum zilnic de cereale integrale, alaturi de o alimentatie echilibrata, ajuta la protejarea organismului impotriva radicalilor liberi. De asemenea, in vitro s-a observat ca antioxidantii din produsele pe baza de cereale integrale au o activitate similara cu cea a unor fructe sau legume.
Antioxidantii din plante sunt asociati cu reducerea riscului de aparitie a anumitor boli, inclusiv a bolilor cardiace si a cancerului. Studiul privind concentratia de antioxidanti a diferitelor cereale arata ca o mai mare cantitate de antioxidanti se gaseste in faina integrala din orz, dupa care urmeaza faina alba de porumb, faina integrala de ovaz, faina integrala de grau si, nu in ultimul rand, faina integrala de orez.