Baile Boboci, situate la peste 30 de km de Ploiesti, in Estul judetului, celebre altadata pentru curele de sanatate, sunt astazi lasate in paragina din lipsa de fonduri, iar singura speranta de reabilitare a lor este accesarea unui proiect european. Desi, ca locatie Baile Boboci se afla pe raza comunei Jugureni, din 1989 acestea au fost trecute in proprietatea primariei Mizil. Dar cei 21 de ani care au trecut de atunci nu au schimbat mai deloc zona de agrement.
Strandul nu mai functioneaza, restaurantul si crama, de asemenea, nu au clienti, doar camerele – in jur de 20 – neingrijite, se mai pot inchiria in conditiile unui hotel de doua stele.
,,Drumul este impracticabil cu masina pana la Bai. Desi pietruit, din cauza ploilor din ultima perioada e cam riscant pentru cineva sa se aventureze cu masina pana acolo. Totul este lasat in paragina si neingrijit. La restaurant, se mai organizeaza, inca, nunti dar intr-un cadru restrans si pe principiul ca daca vrei sa te duci la restaurant trebuie sa vii cu sucul de acasa’’, ne-a declarat Constantin Marcoceanu, primarul comunei Jugureni. ,,E pacat sa ne batem joc de o asemenea bogatie, iar ape care pot trata diverse afectiuni sa se scurga in garla si sa nu se foloseasca nimeni de ele. Acolo mai este si un sit arheologic si o biserica veche cu valoare istorica, reabilitata printr-o sponsorizare. Din pacate nici noi nu am fi avut banii necesari sa investim’’, ne-a mai spus interlocutorul nostru.
La randul sau, edilul orasului Mizil ne-a explicat ca nici institutia pe care o adminsitreaza nu are fonduri sa aloce pentru o asemenea investitie, singura speranta fiind accesarea unor fonduri europene. ,,Intentionam sa introducem Baile Boboci intr-un circuit turisitic, dar nu vom reusi sa le reabilitam decat daca obtinem o finantare Europeana. Speram, de asemenea, ca intr-un an, doi, sa asfaltam si drumul cu ajutorul Consiliului Judetean’’ a mai precizat primarul orasului Mizil.
Baile Boboci sunt cunoscute pentru cele sase izvoare cu apa sulfuroasa indicate in afectiuni precum reumatismul, artroze, acnee, caderea parului, furunculoza. In timpul celui de-al doilea razboi mondial aici exista o institutie sanitara unde veneau sa se trateze soldatii nemti, iar unii dintre ei au revenit la tratamente si la 15 ani dupa terminarea razboiului.
O atractie turistica in zona este si biserica satului Boboci, cu hramul ,,Intrarea in Biserica a Maicii Domnului’’, care dateaza din 1816, si care a fost renovata acum doi ani.
Tot aici se spune ca s-ar fi oficiat si o nunta regala intre principele Nicolae – cel de-al patrulea copil al cuplului Ferdinand si Maria, si Ioana Dolette, motiv pentru care a fost exclus din familia regala.
Cristina DOBRE