Alaturi de muscate, trandafiri, panselute, garofite si alte plante ornamentale exista in florarii si plante exotice, aduse de pe alte meleaguri, despre care cei care le pun in vanzare nu cunosc multe detalii sau pur si simplu ignora sa le spuna clientilor. Dintre acestea, una dintre cele mai populare plante de apartament – Dieffenbachia sau trestia de zahar salbatica – ce este comercializata in hypermarketuri, in florarii ori pe site-urile specializate – este extrem de periculoasa. Originare din Rwanda, acestea fac parte din familia araceae, care include 30 de specii, toate fiind toxice (maculata, seguine, compacta, exotica, marianne, perfecta, rudolph roehrs, bausei, imperialis, aerstedii etc.). Pretul unei astfel de plante porneste de la 30 de lei, dar in functie de marime si de specie poate ajunge si la cateva milioane de lei vechi.
Potrivit specialistilor, otrava continuta de o singura frunza, in cazul in care este inghitita, poate ucide un copil intr-un minut, iar un adult – in maximum 15 minute. Chiar si simplul contact al mainii cu frunza poate provoca mancarimi severe la nivelul pielii, iar in cazul in care se ating ochii se poate produce orbirea partiala sau totala. Ingerarea unor parti din planta poate produce iritatii, senzatii de arsura, umflarea limbii sau chiar paralizia partiala a gurii. Aceste ,,calitati’’ ale plantelor erau cunoscute din vremuri indepartate, inclusiv de triburile amazoniene, care foloseau sucul provenit din trestia salbatica de zahar pentru a-si otravi sagetile. Si asta deoarece planta cu pricina contine o enzima asemanatoare cu cea care se gaseste in veninul scorpionilor sau al unor specii de serpi.
Dieffenbachia sau alte plante toxice amplasate in camerele copiilor reprezinta un risc, din cauza faptului ca se poate rupe o frunza si, astfel, se poate produce un accident nedorit. De aceea, este bine ca astfel de plante sa nu fie la indemana copiilor, iar atunci cand se doreste rearanjarea acestora sa se utilizeze manusi de protectie, operatiile implicand un contact direct cu sucul plantei. Aceasta specie de planta ornamentala, care se regaseste in multe spatii publice, se vinde fara niciun avertisment, desi in lume, din cauza acesteia s-au inregistrat mai multe cazuri mortale la oameni si la animale. Ba, mai mult, exista situatii cand in florarii, plantele nu sunt insotite de etichetele traduse in limba romana, dar nici vanzatoarele nu stiu sa ofere mai multe detalii. ,,Nu avem cunostinta de astfel de plante. Cel putin la noi, florile decorative pe care le comercializeaza ADPP nu sunt dintre cele otravitoare. Dar in fiecare florarie trebuie sa se stie exact ce se vinde si cum sa fie informati clientii’’, ne-a precizat Adriana Vararu, sef Serviciu Spatii Verzi, din cadrul Administratiei Domeniului Public Ploiesti. ,,Dieffenbachia este o planta de interior si poate deveni nociva pentru oameni daca este ingerata. Printre plantele ornamentale de interior care se regasesc in magazinele de specialitate si care sunt toxice se mai numara si ciclamenul, unele specii de aloe vera sau begoniile curgatoare’’, ne-a precizat reprezentanta unei florarii de prestigiu din Ploiesti, care nu a dorit sa-si faca public numele. ,,Indiferent de unde cumpara, eu le recomand oamenilor sa ceara mereu detalii atunci cand achizitioneaza flori si sa precizeze daca vor sa le amplaseze intr-un spatiu de interior sau de exterior, ori daca vor sa le ofere cadou, ca sa fie indrumati corect. E adevarat si faptul ca nu la toate florariile sunt angajati specialisti, ca sunt si persoane care, poate, inainte, au vandut cartofi’’, a mai adaugat interlocutoarea noastra.
De asemenea, e bine de stiut ca plante cu un grad ridicat de toxicitate se gasesc si in gradinile proprii sau in rezervatiile muntoase exemplu fiind omagul, spanzul si matraguna, cea din urma producand otraviri mortale.
Cristina DOBRE