interviu cu scriitorul Mircea Cartarescu
– Unul dintre romanele dumneavoastra domnule Cartarescu, a ocupat recent locul I in topul celor mai bune carti ale deceniului trecut. Ce inseamna acest lucru pentru dumneavoastra ? Ce parere aveti despre astfel de clasamente ?
– Sunt niste jocuri de societate. Toate clasamentele acestea literare sunt interesante intr-un fel si, din punct de vedere sociologic, poate spun ceva, dar nu sunt neaparat niste instrumente obiective. Sunt niste glume. Un fel de joaca superioara. Si eu, impreuna cu colegii mei, am facut nenumarate clasamente. Faptul ca “Orbitor” a fost numit romanul deceniului spune ceva din punct de vedere sociologic, dar nu inseamna ca este asa. Se pot imagina oricand alte topuri care sa spuna exact invers sau orice altceva.
– In ce masura tineti cont de critici, atunci cand scrieti ?
– In nicio masura. Incerc sa fac invers fata de ceea ce spun ei, in general. Cel putin in cazul unora este bine sa le iei judecatile exact invers. Este ca la buletinul meteorologic: daca ei spun ca e soare, trebuie sa iti iei umbrela. Criticii sunt si ei niste oameni care au citit niste carti si pe baza lor emit niste judecati. Ele le ies mai bine sau mai rau, nu trebuie absolutizata judecata lor. Fiind mai multe judecati, poti face un puzzle care sa semene oarecum cu adevarul.
– Ce sfat ati da unui tanar scriitor debutant ?
– Sa se lase de scris si sa se apuce de ceva mai serios, pentru ca, de fapt, eu cred ca, in generatia mea, suntem ultimii scriitori. Se trage cortina. Lumea devine atat de ciudata… Revolutia aceasta tehnologica ne duce in zone pe de o parte inspaimantatoare, pe de o parte interesante, astfel incat literatura nu este cel mai interesant lucru de pe lume, dupa parerea mea, in acest moment. Daca as putea sa iau totul de la inceput si sa am acum 17 sau 18 ani m-as orienta spre cu totul alte zone.
– Credeti ca, in viitor, lumea nu va mai citi si nu va mai scrie literatura ?
– Cred ca se va mai scrie, dar va fi o ocupatie de nisa. Vor exista, ca si acum, bloguri literare, bloguri de poezie, unde pasionatii vor gasi ceea ce cauta acolo. Dar acest univers multimedia este absolut acaparant si, intr-un fel, distrugator pentru formele mai vechi de cultura.
– Sunteti si publicist, scrieti articole de opinie intr-un cotidian central si sunteti la curent cu evenimentele din tara. Ce parere aveti despre clasa politica ? Dar despre situatia sociala in care a ajuns tara ?
– Clasa politica mi se pare Sodoma si Gomora, o clasa politica dezastruoasa, catastrofala realmente. Nu am cuvinte mai blande pentru ea. Ceea ce se intampla acum este acelasi circ de 20 de ani, dar acutizat de criza. Criza face ca toate reactiile lor sa fie mai acute. Asa cum este atunci cand incingi o cutie cu scorpioni, iar ei incep sa se agite si mai tare. Pentru situatia actuala nu am nicio solutie. Cred ca suntem intr-o situatie din care foarte greu vom putea iesi. Depinde de ceea se va intampla si in lume in privinta evolutiei crizei.
Ana MAXIM
Acasă Cultură/timp liber „Universul multimedia este absolut acaparant si distrugator pentru formele mai vechi...