Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca, pana acum, nu au aparut probleme deosebite de fluenta a traficului pe nicio artera rutiera importanta. Se circula normal pe majoritatea drumurilor nationale si pe cele trei autostrazi, exceptie facand anumite tronsoane de drum pe care se efectueaza lucrari de reparatii, motiv pentru care circulatia auto este usor ingreunata. Cele mai importante dintre acestea sunt:

• DN1A – intre kilometrii 112+000 si 113+000 pe raza localitatii Comarnic, judetul Prahova;
• DN7 – in judetul Valcea, intre kilometrii 198+000 si 207+000 ( Calimanesti – Brezoi);
• DN6 – in judetul Meheninti, intre localitatile Drobeta-Turnu Severin si Orsova.

Plecarea in weekend a numerosi automobilisti va determina, probabil, aglomerarea in orele urmatoare a principalelor drumuri care duc inspre zonele turistice montane si spre litoralul Marii Negre.

Pentru evitarea aglomeratiei pe D.N.1 Bucuresti – Ploiesti se recomanda folosirea rutei alternative D.N. 1A Bucuresti – Buftea – Ploiesti.
In cazul aglomerarii segmentului Ploiesti – Brasov al DN1(Valea Prahovei), se poate circula pe DN 1A Ploiesti – Valenii de Munte – Cheia – Sacele – Brasov.
O alta ruta care poate fi utilizata pentru a se ajunge pe Valea Prahovei este D.N. 7 Bucuresti – Baldana – D.N.71 Baldana – Tirgoviste – Pucioasa – Sinaia.

Totodata, pentru evitarea aglomeratiei pe Autostrada A1 Bucuresti – Pitesti, se poate folosi, ca ruta alternativa, D.N. 7 Bucuresti – Gaiesti – Pitesti.

In cazul Autostrazilor A2 Bucuresti – Constanta si A3 Gilau – Turda, se recomanda ca rute alternative D.N. 2 Bucuresti – Urziceni – D.N. 2A Urziceni – Slobozia – Harsova – Constanta, respectiv D.N. 1 Turda – Cluj Napoca.

Automobilistii care pleaca din Constanta si doresc sa ajunga in Bulgaria au o ruta alternativa in cazul aglomerarii D.N.39 – Constanta-Agigea – Vama Veche. Aceasta este D.N.38 – Constanta – Agigea – Techirghiol – Negru Voda.

De asemenea, ca alternativa la D.N.5 Bucuresti –Giurgiu, poate fi folosita ruta D.N.6 – Bucuresti – Ghimpati – D.N.5 B. – Ghimpati – Giurgiu.

Astazi, la ora 21.00, intra in vigoare atentionarea cu cod galben emisa de Administratia Nationala de Meteorologie, valabila pentru intervalul 18 iunie, ora 21.00 – 19 iunie, ora 21.00, conform careia, in vestul si nordul tarii va ploua torential iar vantul va sufla cu putere.

Centrul INFOTRAFIC atentioneaza in privinta pericolelor pe care vantul si ploaia le pot reprezenta pentru circulatia rutiera in conditii de vant puternic, conducatorii auto trebuie sa-si sporeasca prudenta pe toata durata deplasarii, dar mai cu seama la iesirile din tronsoanele impadurite, la intrarile si iesirile de pe poduri sau la incrucisarile cu autovehiculele de gabarit mare. Rafalele de vant laterale modifica tinuta de drum a masinilor, cu atat mai mult cu cat viteza cu care se circula este mai ridicata. De asemenea, trebuie evitata oprirea in dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vantul puternic ii poate dobori.

De asemenea, pe vreme ploioasa, viteza mare de deplasare se dovedeste extrem de periculoasa, de nenumarate ori fiind cauza de producere a unor grave accidente. Se stie ca in asemenea conditii aderenta pneurilor la suprafata de rulare este scazuta si foarte usor se poate derapa. Un alt fenomen periculos care poate aparea este acvaplanarea care poate duce la pierderea controlului autovehiculului.

De aceea, politistii recomanda ca in asemenea conditii meteorologice dificile sa fie folosite permanent luminile de intalnire, sa se circule cu prudenta sporita, viteza redusa, adaptata permanent la starea carosabilului si sa se mareasca distanta in mers intre autovehicule, pentru evitarea unor coliziuni in lant.