Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul I.G.P.R. a initiat si coordonat o actiune ce a avut drept scop verificarea modului de respectare a legislatiei in vigoare de catre administratorii unor societati comerciale ce exploateaza agregate minerale (nisip si pietris) pe raza judetului Prahova.

Echipele mixte constituite au verificat functionarea a 26 de societati comerciale, pe numele a sase administratori de firme fiind intocmite dosare penale sub aspectul savarsirii infractiunii de executare de activitati miniere fara permis sau licenta, de efectuare de lucrari de exploatare a agregatelor minerale fara autorizatie de gospodarire a apelor si de evaziune fiscala.

Cercetarile continua sub supravegherea parchetelor competente, urmand ca la definitivarea acestora sa fie facute propuneri legale. Totodata, au fost aplicate 21 de sanctiuni contraventionale in valoare de 528.000 de lei, pentru nerespectarea legislatiei in vigoare referitoare la autorizarea activitatii de exploatare agregate minerale si protectia mediului.
Astfel, o societate comerciala din Prahova a efectuat lucrari de exploatare a agregatelor minerale din albia minora a raului Provita, fara a detine permis de exploatare emis de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, fara a detine autorizatie de gospodarire a apelor emisa de Directia Apelor Prahova si fara a inregistra in evidenta financiar-contabila veniturile obtinute din vanzarea unor cantitati de nisip si pietris.
Administratorul societatii este cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de executare de activitati miniere fara permis sau licenta, fapta prevazuta si pedepsita de art. 57 alin 2 din Legea minelor nr. 85/2003 cu completarile ulterioare si evaziune fiscala, fapta prevazuta si pedepsita de Legea 241/2005.

Agentul economic a fost, de asemenea, sanctionat contraventional cu 60.000 de lei pentru nerespectarea legislatiei in vigoare referitoare la protectia mediului.

O alta societate comerciala a efectuat lucrari de exploatare a agregatelor minerale in albia minora a raului Prahova, fara a detine permis de exploatare emis de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si fara a inregistra in evidenta financiar contabila veniturile obtinute din vanzarea unor cantitati de nisip si pietris.

Administratorul societatii este cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de executare de activitati miniere fara permis sau licenta, fapta prevazuta si pedepsita de art. 57 alin 2 din Legea minelor nr. 85/2003 cu modificarile si completarile ulterioare, continuarea activitatii dupa dispunerea incetarii acesteia, cat si evaziune fiscala, fapta prevazuta si pedepsita de Legea 241/2005.