Graul nu a putut fi recoltat

Productia de grau va scadea la mai putin de jumatate fata de nivelul prognozat la inceputul anului, din cauza ploilor din ultimele saptamani, care au compromis o parte importanta a culturilor agricole, a declarat Nicolae Sitaru, presedintele Ligii Producatorilor Agricoli. “Din cauza ploilor din ultimele saptamani, productia agricola va scadea in acest an. Va fi un dezastru”, a spus acesta. El a adaugat ca in sudul si in estul tarii graul nu a putut fi recoltat din cauza ploilor. “Anul trecut am avut o productie de grau de circa 3.000 de kilograme la hectar. Pentru acest an estimam circa 4.000 de kilograme, dar daca ploaia s-ar opri acum, am realiza maxim jumatate din estimari”, a afirmat Sitaru. Presedintele LAPAR afirma ca, daca ploile vor continua, productia agricola risca sa fie compromisa in totalitate.
Potrivit presedintelui ligii agricultorilor, si cultura de rapita este afectata si nu s-a putut recolta din cauza umiditatii.
De asemenea, si culturile de orz sunt afectate, in unele zone chiar in proportie de 100%. “Aceasta scadere drastica a productiei va avea ca efect falimente pe capete. Alternativa este importul de cereale, iar dupa cum evolueaza cursul leu-euro, se va scumpi tot, in acest an”, a estimat Sitaru.