Directorul adjunct al Camerei de Conturi Prahova, Marta Aurona Pelea, poate fi invidiată de orice angajat care este plătit din bani publici. Din salariul de şef de rangul doi al controlorilor financiari din cadrul instituţiei care se ocupă cu verificarea legalităţii actelor încheiate de autorităţile publice (şi nu numai) din punct de vedere economico-financiar, doamna Pelea se poate lăuda cu o avere deloc de neglijat.

Din propria declaraţie de avere reiese că salariul lunar – de circa 5.500 de lei – i-a ajuns cu vârf şi îndesat pentru a achiziţiona un teren intravilan şi o casă în Ploieşti, iar, în 2007, un apartament pe litoralul bulgăresc, la Balchik. Plus moştenirea unui teren de 10.000 de metri pătraţi la Bărcăneşti. Ciudată este valoarea de impozitare a terenului de 300 de metri pătraţi din Ploieşti, care este de doar… 167 de lei!
Proprietăţile imobiliare ale directorului adjunct al Camerei de Conturi Prahova se ridică la valoarea de aproape şapte miliarde de lei vechi. Frumoasă afacere, nu? Se poate spune că doamna Pelea este fericita posesoare a uneia dintre cele mai mari averi din instituţiile judeţene de control financiar, care ar putea ridica întrebarea: „Cum este posibil ca dintr-un salariu de bugetar (care, fie vorba între noi, nu este nici de neglijat, dar nici printre cele care să-ţi ofere posibilitatea unor tranzacţii imobiliare de nivelul celor prezentate) să deţii o avere care te-ar putea transforma într-o mică regină?”
Despre legăturile dintre directorul adjunct al Camerei de Conturi Prahova şi zona portocalie a oamenilor politici am mai scris în paginile ziarului nostru. Iar faptul că, din salariu, este imposibil să se poată aduna o asemenea avere ne duce cu gândul la declaraţiile unor primari prahoveni, care ne-au relatat despre „primele” pe care doamna Pelea le-ar solicita atunci când trebuie să ia decizii în numele Camerei de Conturi Prahova.
Interesul arătat în ultima vreme de către reprezentanţi locali ai partidului de guvernământ – printre care se află şi primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici – pentru biroul din Palatul Administrativ al doamnei director adjunct Marta Aurona Pelea, arată că e putred ceva în zonă şi s-ar putea să înceapă să miroasă…
De menţionat şi faptul că directorul adjunct al Camerei de Conturi Prahova a obţinut calitatea de auditor financiar abia la sfârşitul anului 2008. Şi încă ceva! În vara anului trecut, doamna Pelea a susţinut cursuri de instruire pe teme legate de problematica de specialitate a auditului financiar şi a standardelor de audit, organizate chiar de Curtea de Conturi a României pentru personalul din teritoriu.
V.S.