Oamenii prezinta tulburari legate de temperatura foarte ridicata atunci cand organismele lor nu sunt capabile sa compenseze corect si sa se raceasca suficient. In mod normal organismul se raceste prin transpiratie. Dar in anumite conditii, transpiratia nu este suficienta. In astfel de cazuri temperatura organismului unei persoane expuse creste rapid. Temperaturile corporale foarte mari pot produce leziuni cerebrale sau a altor organe vitale.
Cativa factori pot afecta capacitatea organismului de a se raci in cursul cresterii temperaturii. Cand umiditatea este foarte mare, transpiratia nu se evapora atat de repede cat ar fi necesar, nelasand astfel ca organismul sa piarda prea repede caldura.
Alte conditii legate de risc includ varsta, obezitatea, febra, deshidratarea, bolile cardiace, bolile mentale, slaba circulatie, arsurile de soare si unele medicamente, droguri sau alcool.
Datorita faptului ca decesele legate de temperatura excesiva sunt preventabile, oamenii trebuie sa stie cine este supus riscului cel mai mare si ce masuri trebuiesc luate pentru a preveni imbolnavirile sau decesele legate de temperatura excesiv de crescuta.
Oamenii in varsta, cei foarte tineri si oamenii suferinzi de boli cronice sunt supusi celui mai mare risc.
Ce este cresterea excesiva a temperaturii?
Temperaturile care depasesc cu 10 grade sau mai mult temperaturile medii ale regiunii respective si dureaza cateva zile sunt definite ca fiind temperaturi excesiv de crescute (canicula).
In timpul unei perioade foarte calde
Pentru a va proteja sanatatea atunci cand temperaturile sunt foarte ridicate amintiti-va sa stati intr-un loc racoros. Urmatoarele masuri sunt importante:
1.Beti cantitati suficiente de lichide
In timpul unei perioade foarte calde veti avea nevoie de a creste aportul de lichide, indiferent de nivelul de activitate. Nu asteptati sa vi se faca sete pentru a bea. In timpul unei activitati fizice grele intr-o perioada foarte calda beti 2-4 pahare de lichide la fiecare ora (aproximativ 2-4 litri lichide pe zi).
2.Inlocuiti sarea si mineralele
Transpiratiile masive produc o pierdere de sare si minerale din organism. Acestea sunt necesare pentru organismul dumneavoastra si trebuiesc inlocuite.
3.Purtati haine adecvate si ochelari de soare
Purtati haine cat mai usoare atunci cand sunteti in casa. Alegeti haine de culoare deschisa si care permite aerisirea. Arsurile solare afecteaza capacitatea organismului de a se raci si produce o pierdere a lichidelor din organism. De asemenea produce dureri si afecteaza pielea. Daca va trebui sa mergeti in afara, protejati-va de soare prin purtarea unei palarii impreuna cu ochelarii de soare si aplicati unguente care sa va apere de soare.
4.Planificati activitatile din afara cu grija
Daca trebuie sa lucrati afara, incercati sa limitati activitatea dumneavoastra din exterior dimineata sau seara. Incercati sa va odihniti des in locuri umbrite in asa fel incat termostatul organismului dumneavoastra sa aiba o sansa sa se refaca.
5.Stabiliti-va propriul ritm
Daca nu sunteti acomodat cu munca sau exercitiile intr-un mediu supraincalzit, incepeti incet si lucrati cu pasi graduali. Daca manifestarea caldurii va face ca inima sa bata mai repede si va produce o jena la respiratie, opriti orice activitate. Mergeti intr-un loc racoros si odihniti-va in special daca sunteti ametit, confuz, slabit sau obosit.
6.Ramaneti intr-un loc racoros la interior
Ramaneti la interior si daca este posibil intr-un loc cu aer conditionat. Daca locuinta dumneavoastra nu are aer conditionat mergeti intr-un magazin sau intr-o biblioteca publica chiar si putinele ore petrecute in aer conditionat pot sa ajute organismul dumneavoastra sa ramana rece atunci cand va reintoarceti in atmosfera calda. Ventilatoarele electrice pot aduce confortul, dar cand temperatura este peste un anumit nivel, ventilatoarele nu previn imbolnavirile legate de temperatura.
Facand dusuri reci sau stand la aer conditionat este mult mai bine pentru a va mentine si a va mai raci putin. Folositi jaluzelele pentru a mentine o temperatura mai scazuta in locuinta dumneavoastra.
7.Lucrati cate doi
Atunci cand lucrati in caldura, monitorizati starea colaboratorilor dumneavoastra si urmariti sa faca cineva aceasta si pentru dumneavoastra. Imbolnavirile legate de caldura pot determina ca o persoana sa devina confuza sau sa-si piarda cunostinta. Daca sunteti mai in varsta de 65 de ani, sa aveti un prieten sau o ruda care sa va verifice de doua ori pe zi in timpul perioadei cu temperaturi ridicate. Daca cunoasteti pe cineva din acest grup de varsta verificati-l de doua ori pe zi.
8. Monitorizati pe acei supusi unui risc ridicat
Desi oricine poate suferi o imbolnavire legata de cresterea excesiva a temperaturii, unii oameni sunt supusi unui risc mai mare decat altii.
Sugarii si copiii pana la varsta de patru ani sunt sensibili la efectele temperaturilor mari si depind de altii pentru a-si regla mediul lor inconjurator si a-si asigura cantitati adecvate de lichide.
Oamenii in varsta de 65 de ani sau mai mult nu pot sa-si compenseze eficient stresul provocat de temperatura si este mai putin probabil sa poata reactiona la modificarile de temperatura.
Oamenii supraponderali pot fi supusi unor imbolnaviri legate de cresterea temperaturii din cauza tendintei lor de a retine mai mult din temperatura corpului.
Oamenii care depun eforturi excesive pot sa se deshidrateze si sa devina susceptibili la imbolnavirile legate de temperatura excesiva.
Oamenii cu diverse boli fizice, in special cei cu afectiuni cardiace sau hipertensiune arteriala sau cei care primesc unele medicatii, cum ar fi cele pentru depresie, insomnie, sau tulburarile de circulatie pot fi afectati de catre temperatura excesiva.
9. Adaptati-va la mediu
Fiti constienti ca orice schimbare brusca de temperatura, cum ar fi cresterile masive de temperatura din timpul verii poate fi foarte stresanta pentru organismul dumneavoastra.
E BINE DE STIUT:
Evitati alimentele fierbinti si mancarurile grele; ele vor adauga caldura organismului dumneavoastra;
Beti cantitati suficiente de lichide si inlocuiti sarea si mineralele din organismul dvs,
Imbracati sugarii si copiii in haine racoroase, usoare si mentineti-le capul la umbra cu palarii sau umbrele;
Limitati expunerea la soare in timpul amiezii sau in locuri cu o expunere potential severa la soare cum ar fi pe plaja;
Nu lasati copiii si sugarii nesupravegheati in carucioare sau in masinile parcate;
Asigurati o cantitate suficienta de apa pentru animalele dumneavoastra si lasati apa intr-o arie umbroasa