De la inceputul anului si pana in luna mai, Politia Comunitara Ploiesti a acordat peste 100 de sanctiuni contraventionale pentru tulburarea linistii publice prin diverse metode: utilizare de aparate, obiecte sau instrumente muzicale la intensitate mare. Mai exact, potrivit statisticilor s-au inregistrat 108 sanctiuni contraventionale dintre care 31 au fost doar avertismente, iar in alte 77 de cazuri s-au dat amenzi in valoare totala de 15.400 de lei.
Sanctiunile au vizat deranjarea linistii publice in intervalul 22.00 – 08.00 prin muzica data la maximum fie in locuintele proprii, fie in vecinatatea acestora, sau prin organizarea unor petreceri – nunti, botezuri – in corturi sau, pur si simplu, in aer liber, intre blocuri.
Peste 70 de sesizari asupra unor astfel de incidente neplacute au fost semnalate la Dispeceratul institutiei, restul fiind prezentate in mod direct agentilor de ordine publica, in timpul activitatilor de patrulare efectuate de catre acestia.
Amatorii de petreceri sunt raspanditi pe toata raza municipiului, dar cu precadere in topul zonelor cu ,,muzica data mai tare’’ se afla cartierele Nord, Vest si Bereasca. De altfel, pe data de 19 aprilie anul curent, ziarul nostru a semnalat un asemenea eveniment. Strada Aviatorilor din cartierul Malul Rosu a fost complet blocata, cand o proaspata familie a decis sa respecte ,,traditia’’ si sa porneasca nunta cu lautari chiar din strada. Iar sezonul petrecerilor de noapte e de abia la inceput…
Pe de alta parte, Legea 19/1991, care prevede sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si a linistii publice, desi actualizata in 2008, este depasita. Si asta deoarece cuantumul amenzilor fiind destul de mic – ajunge intre 100 si 500 de lei amenda maxima – acestea nu-i mai sperie, in niciun fel, pe amatorii de veselie.
Cristina DOBRE