Apa folosita la curatarea parbrizelor poate constitui cauza a circa 20 la suta din imbolnavirile de “boala legionarilor” din Anglia si Tara Galilor. Aceasta este o infectie pulmonara grava, cu o cauza greu de identificat, si care in unele cazuri poate fi fatala.
Apa din dispozitivele pentru curatarea parbrizelor, fiind tinuta intr-un spatiu inchis si care se incalzeste usor, este un mediu prielnic pentru bacteria Legionella, care inhalata poate duce la aparitia pneumoniei. Avertismentul a venit din partea Agentiei britanice de Protectie a Sanatatii (HPA).
Printre cei mai vizati sunt soferii profesionisti, al caror risc de imbolnavire este de cinci ori mai mare decat normal.
Boala legionarilor este una destul de rara, iar cel mai adesea cazurile apar intamplator si nu se cunoaste sursa de infectare. Spre exemplu, anul trecut in Anglia au fost inregistrate 345 de cazuri, dar se presupune ca in unele situatii infectia a fost luata din afara insulei britanice. Cei mai afectati sunt in general barbatii de peste 50 de ani.
Specialistii de la HPA au constatat ca mult mai expusi sunt soferii care conduc o camioneta sau care traverseaza zone industriale. Totodata, factori de risc sunt asociati cu petrecerea unui timp indelungat in masina sau calatorind cu geamul deschis. Pentru prevenirea posibilitatii de infectare cu bacteria responsabila de “boala legionarilor” este recomandabila folosirea unor lichide de spalare care sa fie adaugate in apa de curatare a parbrizelor.
“Legionella pneumophila” supravietuieste in mediul acvatic sau umed, in special in apa condensata din sistemele de climatizare sau in conductele de distributie a apei, in mediul urban. Infectia apare dupa inhalarea unor picaturi extrem de fine de apa contaminata, de exemplu in timpul dusului.
Riscul contaminarii este mai mare in prezenta anumitor factori: tabagismul sau alcoolismul, diabetul zaharat, slabirea sistemului imunitar (imunodepresia) si insufucienta respiratorie cronica. Epidemiile de legioneloza survin numai atunci cand modul de contaminare e legat de un sistem de climatizare sau de distributie a apei (dus). Este cazul hotelurilor moderne, echipate cu sisteme centrale, de climatizare si de distributie a apei, in special pentru dusuri.
“Boala legionarilor” a fost observata pentru prima oara in 1976 in Statele Unite, intr-un hotel din Philadelphia, printre participantii la un congres al fostilor combatanti apartinand Legiunii americane. Ea se manifesta prin dureri de cap, curburatura (cresterea temperaturii), dureri abdominale, diaree, tuse seaca, febra moderata si o stare de indispozitie generala. Apoi, in cateva zile febra creste, durerile musculare si astenia se accentueaza. Pneumonia se manifesta prin durere toracica, dificultate in respiratie si tuse cu expectoratie.