Institutia Avocatul Poporului are drept scop apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice. Este autoritate publica autonoma si independenta fata de orice alta autoritate publica.
Avocatul Poporului in exercitarea atributiilor sale nu se substituie autoritatilor publice, nu poate fi supus niciunui mandat imperativ sau reprezentativ, nimeni nu il poate obliga sa se supuna instructiunilor sau dispozitiilor sale. Activitatea sa are caracter public, dar la cererea persoanelor lezate in drepturile si libertatile lor, sau datorita unor motive intemeiate, poate decide asupra caracterului confidential al activitatii sale.
Avocatul Poporului isi exercita atributiile din oficiu sau la cererea persoanelor lezate in drepturile si in libertatile lor, in limitele stabilite de lege. Autoritatile publice sunt obligate sa asigure Avocatului Poporului sprijinul necesar in exercitarea atributiilor sale (art. 59 Constitutie).
Potrivit raportului prezentat Parlamentului de catre Avocatul Poporului, in anul 2009, domeniul proprietate, munca, protectie sociala, impozite si taxe a inregistrat un numar de 1855 petitii, reprezentand un procent de 22,3% din totalul de petitii de 8295 primite de catre institutie. Personalul de specialitate al domeniului a efectuat un numar de 17 anchete. Totodata, a fost realizat „Raportul special privind respectarea drepturilor veteranilor de razboi, vaduvelor de razboi si vaduvelor nerecasatorite ale veteranilor de razboi”. In anul 2009, la acest capitol s-au inregistrat 1366 petitii referitoare la respectarea de catre autoritatile administratiei publice a dreptului de proprietate privata, garantat de art. 44 din Constitutia Romaniei. Principalele aspecte solutionate de domeniul de activitate proprietate, munca, protectie sociala, impozite si taxe, au vizat modul de aplicare a urmatoarelor acte normative: Legea nr. 18/1991 privind fondul funciar, republicata; Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, republicata etc.
In sensul celor anterior prezentate, aducem la cunostinta publicului cazul domnului P.G din comuna Manesti, judetul Prahova, pentru care s-a deschis dosarul nr. 62/2010.
Domnul P.G. ne-a sesizat in privinta posibilei incalcari a prevederilor art. 44 si art. 52 din Constitutia Romaniei, privind dreptul de proprietate privata si dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica, de catre Primaria Comunei Manesti – Comisia Locala pentru Stabilirea Drepturilor de Proprietate Privata.
In acest sens, petentul arata faptul ca i-a fost reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafata de 1 ha si 800 mp, teren situat pe teritoriul satului Coada Izvorului, comuna Manesti, conform titlului sau de proprietate din anul 2003, dar nu a primit un exemplar al procesului verbal de punere in posesie si nici nu a fost pus in posesie in teren de catre comisia locala. Ca o consecinta a acestui fapt, acesta sustine ca nu poate folosi doua amplasamente din cele mentionate in titlul de proprietate anterior amintit, in suprafata de 412 m.p., respectiv de 3.503 m.p. Pentru rezolvarea acestor aspecte, domnul P.G. sustine ca s-a prezentat personal, in repetate randuri, la primarul comunei Manesti, solicitand clarificarea situatiei pentru a-si putea exercita posesia asupra celor doua amplasamente mai sus mentionate, insa fara niciun rezultat.
Urmare a demersurilor intreprinse de institutia noastra, am primit din partea Primariei Comunei Manesti – Comisia Locala pentru Stabilirea Drepturilor de Proprietate Privata, adresa din 10.04.2010, prin care ni s-a comunicat copia procesului verbal de punere in posesie din data de 24.07.2003, precum si informatii cu privire la situatia terenurilor in suprafata de 412 m.p., respectiv 3503 m.p.
Astfel, Primaria Comunei Manesti ne aduce la cunostinta, prin adresa mai sus mentionata, faptul ca suprafata de 412 m.p. din T 32/3, parcela 266/48/1 se afla in imediata vecinatate a terenului inscris in titlul de proprietate al defunctei A.C., ruda petentului, si este lucrat de nepotul acestuia, iar terenul in suprafata de 3503 m.p. se afla in satul Coada Izvorului si este folosit de acelasi nepot care locuieste la vechea adresa a domnului P.G. Pentru o corecta si completa informare, dar si pentru a veni in sprijinul petentului, i s-a transmis acestuia si copia procesului verbal de punere in posesie nr. 155/24.07.2003, proces-verbal pe care petentul reclama ca nu il detine.
Institutiei Avocatul Poporului i se poate adresa orice persoana fizica, fara deosebire de cetatenie, varsta, sex, apartenenta politica sau convingeri religioase. Sediul institutiei Avocatul Poporului este in: Strada Eugeniu Carada nr. 3, sector 3, municipiul Bucuresti, dar la nivel teritorial au fost infiintate 14 birouri pentru a veni in sprijinul cetatenilor, unul fiind la Ploiesti.
Biroul Teritorial Ploiesti a fost infiintat in anul 2007 avand sediul in cadrul cladirii Consiliului Judetean Prahova ( Prefectura Prahova) – Ploiesti, B-dul Republicii nr. 2-4, intrarea H, parter, camera 59; tel. 0244.593.227, program de audiente: luni-joi – orele 09.00-16.00, vineri – orele 09.00-12.00, fiind organizat pe criteriul teritorial al Curtilor de Apel, cu competenta in cele trei judete: Prahova, Buzau si Dambovita.
BIROUL TERITORIAL PLOIESTI
Expert Maria-Mirabela PETRE
Acasă Investigaţii Avocatul Poporului si demersurile sale in apararea proprietatii private din Romania