* Au fost intocmite sase dosare penale si au fost date amenzi insumand peste 5 miliarde de lei vechi
In urma cu putin timp, ziarul Prahova tragea un semnal de alarma in legatura cu dezastrul ecologic produs de catre firmele care si-au amenajat balastiere la marginea Ploiestiului, sau pe albiile raurilor din judet. Si, ceea ce semnalam in paginile ziarului nostru – faptul ca majoritatea acestora fie nu au autorizatie de functionare, fie nu respecta legislatia in vigoare – s-a confirmat. Autoritatile abilitate au demarat actiuni de verificare iar un prim bilant al controalelor efectuate reflecta faptul ca un sfert din balastierele care exploateaza pe albii nu respecta legea !
In acest sens, elocvent este rezultatul controalelor efectuate in numai patru zile (18 – 21 mai) de catre politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Prahova, impreuna cu reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale si comisari ai Garzii Nationale de Mediu. Acestia au verificat legalitatea functionarii a 26 de societati comerciale care exploateaza nisip si pietris pe raza judetului. Si, tot in intervalul de timp mentionat, oamenii legii au aplicat 21 de sanctiuni contraventio-nale in valoare de 528.000 de lei, pentru nerespectarea legislatiei in vigoare, referitoare la activitatea de exploatare a mineralelor si la protectia mediului.
De asemenea, administratorii a sase dintre aceste balastiere sunt cercetati penal pentru savarsirea infractiunilor de executare a unor activitati miniere fara permis sau licenta, efectuarea de lucrari de exploatare fara autorizatie de gospodarire a apelor si evaziune fiscala etc. De exemplu: in comuna Lipanesti, sat Sipotu, o balastiera exploata nisip si pietris pe malul stang al raului Teleajen fara a detine permis de exploatare sau licenta de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si nici autorizatie de mediu. Patronului i-a fost intocmit proces-verbal pentru savarsirea infractiunilor de exploatare fara permis si evaziune fiscala. Si pe albia minora a raului Parhova a fost gasita o alta cariera unde se exploata fara autorizatie. In plus, administratorul acesteia nu inregistra in evidenta financiar-contabila veniturile obtinute din vanzarea unor cantitati de nisip si pietris. Acum este cercetat penal. De asemenea, administratorul unei societati care exploata in albia minora a raului Provita este cercetat tot pentru infractiunea de exploatare fara permis sau licenta, si evaziune fiscala. Pentru nerespectarea legislatiei privind protectia mediului, a fost sanctionat, deja, cu 60.000 de lei.
Asadar, au fost controlate 26 de balastiere – un sfert din numarul carierelor existente in judet – fiind intocmite sase dosare penale si aplicate alte 21 de sanctiuni, insumand peste cinci miliarde de lei vechi.
Si, cum in Prahova functioneaza peste 100 de astfel de balastiere, interesant ar fi sa aflam ca functioneaza macar una respectand legea.
(F.T.)