In ultima perioada, tot mai multi beneficiari de fonduri nerambursabile destinate modernizarii agriculturii sau imbunatatirii calitatii vietii la sate au intampinat dificultati majore in ceea ce priveste asigurarea cofinantarii la momentul realizarii propriu-zise a investitiilor propuse. Acest impediment a condus, in final, la rezilierea unor contracte cu finantare europeana deja semnate. Pentru evitarea acestor situatii, conducerea Ministerului Agriculturii a decis ca, incepand cu sesiunile de primire a cererilor de subventii comunitare din lunile urmatoare, solicitantul sa depuna, la momentul perfectarii contractului, dovada capacitatii si a sursei de cofinantare a proiectului. Pana acum, era suficienta o simpla declaratie pe proprie raspundere a beneficiarului cum ca are la indemana banii necesari cofinantarii proiectului. Potrivit reprezentantilor Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), aceasta decizie – reprezentand si un mod de departajare a proiectelor, in contextul in care pentru unele masuri de finantare se inregistreaza o competitie crescuta – nu va afecta beneficiarii care au depus cereri de finantare in sesiunile precedente.
Astfel, vor fi acceptate extrasul de cont bancar (datat de banca si vizat cu cel mult 5 zile lucratoare inainte de data depunerii la APDRP, in cazul existentei unor surse de cofinantare de tipul: fonduri proprii, certificate de depozit cu o scadenta mai mica sau egala cu 3 luni fata de data depunerii), extrasul de cont bancar (vizat si datat de unitatea bancara cu cel mult 5 zile lucratoare inainte de data depunerii, in cazul existentei unor surse de cofinantare de genul: granturi, sponsorizari, donatii – insotit de un act care sa ateste sursa respectiva). Totodata, titularul proiectului poate apela si la emiterea de catre o institutie bancara a unei scrisori de confort (certificat de confirmare de fonduri) cu o valabilitate de 120 de zile de la data emiterii acesteia.
In cazul in care solicitantul nu va depune aceste documentele in termen de 60 de zile de la data notificarii selectarii proiectului, APDRP va refuza semnarea contractului de finantare nerambursabila.
C.D.