Pensionarii ploiesteni, la fel ca toti ceilalti din tara, nu sunt de acord cu anuntata decizie a Guvernului de a reduce pensiile cu 15 la suta, motiv pentru care au si protestat zilele trecute in fata sediului Prefecturii Judetului Prahova. Am vrut sa vedem, totusi, care ar fi solutiile pe care acestia le propun astfel incat pensiile sa ramana, in continuare, aceleasi, dar sa iesim si din criza. Astfel, am stat de vorba cu cativa pensionari ploiesteni care, in general, au aceleasi pareri. „Am stat de vorba recent cu cativa pensionari ploiesteni si cu totii erau de acord ca una dintre cele mai potrivite solutii pentru reducerile cheltuielilor bugetare ar fi ca statul sa vanda, la licitatie, Casa Poporului si Palatul Snagov. Cu banii incasati in felul acesta poate nu s-ar mai recurge la reducerea pensiilor, si a alocatiilor pentru copii”, ne-a precizat Stelian Bugoi, din Ploiesti.
De aceeasi parere este si Marian Nistor, care ne-a precizat: „Statul ar putea sa vanda Casa Poporului si cred ca in acest fel ar mai face rost de niste bani pentru a achita din datoriile tarii fara ca noi, pensionarii, sa mai avem de suferit. In plus, Casa Poporului nici nu este casa noastra, a populatiei, ci doar a parlamentarilor”.
Altii cred ca, in loc sa se micsoreze pensiile si indemnizatiile pentru copii, ar trebui sa creasca impozitul. Insa nu la alimente, ci la obiecte pe care oamenii cu situatii financiare bune oricum si le permit. „Dupa parerea mea, ar trebui sa scada impozitul la alimente, sa nu se reduca pensiile si nici alocatiile copiilor, insa sa creasca impozitul la bijuteriile din aur, la blanuri, la iahturi si masini ce valoreaza mii de euro. Sunt foarte multi pensionari saraci pentru care diminuarea pensiilor ar fi o tragedie deoarece oricum se descurca foarte greu. In schimb, sunt persoane care isi cumpara, saptamanal, bijuterii din aur si destul de des isi schimba masinile de lux”, ne-a precizat Maria Edulescu, o pensionara din Ploiesti.
Exista si pensionari care nu au propuneri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, insa care recunosc ca banii le sunt oricum insuficienti. „Am o fata cu handicap si pensia ei abia imi ajunge pentru medicamentele prescrise de medic, deoarece nu toate sunt gratuite. Pe langa aceste cheltuieli se regasesc si cele cu intretinerea, mancarea s.a. Nu stiu ce masura ar trebui sa se ia astfel incat sa se iasa din criza, insa sunt de parere ca aceia care ne conduc tara ar putea gasi si alte solutii. Insa, din pacate, tot noi, saracii, avem de suferit”, ne-a precizat Lenuta G., o alta pensionara.
Anemary GRIGORE