Conform unui proiect aflat in dezbatere, traficul si exploatarea persoanelor vor fi pedepsite mult mai aspru decat pana acum. Astfel, Senatul a admis cererea de reexaminare a legii privind prevenirea si combaterea traficului de persoane, fiind sesizat ca, in varianta initiala, desi traficul de minori constituie circumstanta agravanta, totusi, conform Legii 678, se pedepsea cu inchisoarea intre 3 si 12 ani. Conform proiectului aflat la Comisia juridica, legea ar putea fi modificata, in sensul ca “se pedepseste cu inchisoarea intre 10 si 20 de ani recrutarea, in vederea exploatarii a persoanelor care nu au implinit 18 ani”.
Pe de alta parte, la asa-numitul trafic in forma simpla – persoanele exploatate avand varsta de peste 18 ani – pedeapsa urmeaza sa fie intre 7 si 18 ani de inchisoare, si nu intre 3 si 12 ani, cum inca este reglementat acum.
Si, dupa cum am fost informati, proiectul este agreat de catre Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, fiind doar o chestiune de timp pana cand va fi adoptat, tinandu-se cont de gravitatea acestei fapte: punerea in pericol a vietii si a integritatii fizice si psihice.
La randul sa, comisarul sef Constantin Furtuna, comandantul Brigazii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Ploiesti, ne-a declarat ca aceasta masura este bine-venita, judetul Prahova nefiind ocolit de astfel de infractiuni: “Am avut, anul trecut, destule cazuri in care minori din judet au fost dusi prin Spania, Italia si Franta si obligati sa cerseasca”. In ceea ce priveste traficul in vederea exploatarii sexuale, interlocutorul nostru ne-a precizat ca, de regula, minorele au fost duse prin tara si obligate sa se prostitueze.
De asemenea, ni s-a mai spus ca, acum, sunt in curs cercetarile pentru destructurarea unei retele care are ca obiect de activitate… traficul de minori.
(F.T.)