Cu prilejul sarbatorii crestine a Rusaliilor, se anticipeaza un trafic intens, in special pe principalele artere care leaga Capitala de statiunile turistice montane si de pe litoral.

Astfel, pentru desfasurarea in conditii de siguranta a traficului rutier, la sfarsitul acestei saptamani, au fost suplimentate efectivele de politie rutiera, iar conducatorii auto vor fi informati permanent prin intermediul centrului INFOTRAFIC cu privire la valorile de trafic rutier si eventualele rute ocolitoare.

In scopul prevenirii evenimentelor rutiere negative in trafic, media zilnica a politistilor rutieri angrenati in misiuni in aceasta perioada, la nivel national, este de aproape 1.800. Acestia vor folosi permanent aparatura de supraveghere a traficului si masurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor pe 250 de tronsoane de drumuri nationale.

Pe principalele artere din zonele turistice, pe traseele de acces catre aceste zone si in marile orase, precum si in zona locasurilor de cult, politistii vor actiona cu preponderenta pentru combaterea excesului de viteza, prevenirea accidentelor si ambuteiajelor rutiere, fluidizarea si controlul circulatiei.

Intrucat cel mai intens trafic se anticipeaza a se inregistra pe D.N. 1, pentru evitarea aglomeratiei catre zonele montane, Politia Rutiera recomanda folosirea rutelor alternative:
– D.N. 1A Bucuresti – Buftea – Ploiesti – Brasov;
– D.N. 7 – D.N.71 Bucuresti – Tirgoviste – Pucioasa – Sinaia – Brasov;

Pentru prevenirea si combatera infractionalitatii stradale, a identificarii persoanelor urmarite si verificarea autoturismelor destinate transportului de marfa, in baza procedurilor de lucru, politistii rutieri vor colabora cu celelalte formatiuni de politie.

Totodata, pentru monitorizarea eficienta a traficului, pe principalele artere de circulatie, in intervalele in care se preconizeaza un trafic intens, echipajele de politie de la sol vor fi sprijinite din aer de un elicopter al Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Administratiei si Internelor.

Politia Rutiera recomanda un comportament civilizat in trafic si atrage atentia tuturor conducatorilor auto cu privire la necesitatea respectarii regulilor de circulatie si constientizarea riscurilor la care ii expun pe ceilalti participanti la trafic prin nerespectarea legislatiei rutiere.

O atentie sporita trebuie acordata pietonilor si motociclistilor, iar conducerea cu viteza moderata, adaptata permanent conditiilor de drum si trafic, este una dintre conditiile esentiale ale evitarii accidentelor grave.

Atentie la consumul de alcool! Consumul de bauturi alcoolice reduce viteza de reactie si precizia miscarilor si poate determina scaderea acuitatii vizuale si auditive a soferilor.