Primul rector al UPG, profesorul Stelian Dumitrescu, a lansat cartea „Epopeea industriei si scolii de petrol si gaze din Romania”
La Universitatea Petrol-Gaze a fost lansata, la sfarsitul saptamanii recent incheiate, cartea “Epopeea industriei si scolii de petrol si gaze din Romania”, scrisa de prof. dr. ing. Stelian Dumitrescu. La eveniment au luat parte numeroase personalitati: actualul rector al universitatii – prof. dr. Vlad Ulmanu si fostul rector- prof. dr. Napoleon Antonescu, acad. Mircea Petrescu, presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, presedintele Fundatiei Oamenilor de Stiinta din Prahova – prof. univ.dr. Miron Oprea, prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu, Constantin Trestioreanu – presedinte al Societatii Culturale Ploiesti-Mileniul III- sub egida careia a aparut volumul, directorul ziarului Prahova, Dumitru Carstea. Invitatii care au sustinut alocutiuni au elogiat atat lucrarea – utila, in primul rand, studentilor si specialistilor in domeniul industriei petrolului, cat si personalitatea de exceptie a autorului. Stelian Dumitrescu face parte din elita invatamantului universitar romanesc, fiind primul rector al Institutului de Petrol din Ploiesti ( 1968- 1981) si fost decan al Facultatii de Masini si Utilaj Petrolier. In prezent, la varsta de 81 de ani, este profesor consultant la UPG si participa la numeroase manifestari academice.
Cartea cuprinde o analiza a evolutiei industriei de petrol si gaze, cu relatari despre perioada de inceput si cea de maturitate a industriei de petrol; etapa celui de-al Doilea Razboi Mondial, perioada de apogeu si cea postdecembrista. Autorul prezinta si o istorie a invatamantului din acest domeniu, relatand pe larg episoade importante, cum ar fi : infiintarea scolii de stat pentru maistrii sondori, la Campina, in 1904; mutarea Institutului de Petrol de la Bucuresti la Ploiesti, in 1967; transformarea lui in universitate si dezvoltarea acestuia pana la nivelul la care a ajuns in prezent, cand este una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant romanesti. O valoroasa parte a cartii o constituie cea in care sunt expuse opiniile fostului rector al UPG. Acesta trage un semnal de alarma in legatura cu declinul industriei de petrol, dupa 1990, amintind despre rafinariile falimentate, instalatiile dezafectate si vandute la fier vechi, prin destramare, prin falimentare si coruptie, la preturi derizorii, asa incat, in prezent, a mai ramas in functiune o mica parte din ce a fost inainte”.
Ana MAXIM