Pe tarabele din pietele ploiestene au aparut, deja, prunele, ciresele, piersicile, capsunele, caisele, nectarinele, precum si penenii verzi sau cei galbeni. Din pacate, insa, pentru cei mai multi dintre cumparatorii care abia fac fata cheltuielilor de zi cu zi, acestea au preturi extrem de mari.
De exemplu, capsunele pot fi cumparate din piata din zona Halelor Centrale cu 6 lei kilogramul. In schimb, ciresele au un pret mult mai piperat. Pofticiosii sunt nevoiti sa scoata din buzunar 40 de lei pentru un singur kilogram. „De unde sa avem atatia bani sa dam pe cirese ? Daca as avea banii acestia mi-as cumpara mancare. Mi se pare un pret exagerat. Fructele arata bine. Dar, totusi 40 de lei?! Ma indoiesc ca exista persoane carora sa le dea mana sa cumpere”, ne-a precizat o cumparatoare. Caisele si piersicile se vand cu 11 lei kilogramul, in timp ce unul de prune – cu 17 lei. Un kilogram de struguri costa in jur de 10 lei, unul de kiwi – 4 lei, cel de pepene verde costa 3 lei, iar unul de pepene galben – 6 lei.
Nici legumele nu sunt mai ieftine. Desi comerciantii sustin ca preturile afisate sunt accesibile pentru oricine, ploiestenii se plang ca este exact invers. „La fructe mai renuntam, ca asta este situatia. Insa, de legume avem nevoie pentru a face mancare. Sunt preturi destul de mari in comparatie cu veniturile noastre care oricum – asa cum s-a anuntat – se vor micsora. Negustorii spun ca au preturi pe masura muncii lor. Noi ii credem ca muncesc. Dar ar trebui sa tina cont si de faptul ca trecem cu totii printr-o perioada de criza. Sa nu mai vorbim si ca, de multe ori, ne fura la cantar”, ne-a precizat Amalia T., o pensionara din Ploiesti.
In cazul preturilor legumelor, de exemplu, un kilogram de gogosari se vinde cu 10 lei, unul de vinete – intre 4 si 7 lei, iar castravetii – cu aproximativ 3 lei kilogramul. Un kilogram de rosii costa intre 5 si 7 lei, unul de cartofi costa 4 lei, o legatura de ceapa verde – 1 leu, iar salata verde se vinde cu 1 leu sau 2 lei, in functie de marime.
Anemary GRIGORE