In perioada ianuarie – aprilie a.c., veniturile bugetare realizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) au insumat peste 44.435 milioane de lei, reprezentand aproape 96 la suta din programul comunicat acestei institutii de catre Ministerul Finantelor Publice. In ceea ce priveste structura veniturilor cuvenite bugetului de stat, situatia se prezinta astfel: la impozitul pe venit prevederile bugetare au fost realizate in proportie de 98,65 la suta, la impozitul pe profit – de 93,48 la suta, iar la colectarea taxei pe valoarea adaugata – de 96,97 la suta.
Discrepante mult mai mari intre veniturile programate si cele colectate, in primele patru luni ale anului, am constatat insa ca se inregistreaza la bugetele de asigurari sociale. Spre exemplu, in timp ce la bugetul asigurarilor sociale de stat gradul de realizare a veniturilor a fost indeplinit in proportie de 101,24 la suta, iar la bugetul Fondului national unic de asigurari de sanatate – de 99,33 la suta, cand vine vorba despre bugetul asigurarilor pentru somaj, situatia este destul de trista, in sensul ca prevederile programului stabilit de Ministerul Finantelor au fost realizate doar in proportie de 77,21 la suta. Aceasta, fara ca reprezentantii ANAF sa dea vreo explicatie publica.
In alta ordine de idei, tot in primele patru luni ale anului, ANAF a acordat amanari la plata, in baza prevederilor legale, unui numar de 4.286 de agenti economici, pentru obligatii fiscale restante inregistrate de acestia in valoare totala de 1,5 miliarde de lei.
(C.D.)