Sindicatele si patronatele cer Guvernului redactarea unei noi scrisori
Plenul Consiliului Economic si Social (CES) nu a reusit sa dea un aviz favorabil sau nefavorabil pe scrisoarea actuala, catre FMI. Doar cei 15 membri ai Guvernului au votat pentru avizarea favorabila a scrisorii, cei 15 membri de sindicat au votat pentru aviz nefavorabil, iar partea patronala a votat pentru aviz favorabil al scrisorii, dar cu modificari.
Astfel, s-a ajuns in situatia in care nu exista o avizare, favorabila sau nefavorabila.
Sedinta plenului CES s-a amanat pentru lunea viitoare.
In urma negocierilor cu FMI, autoritatile de la Bucuresti au propus, ca masuri pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8 la suta din PIB in 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25 la suta, a pensiilor cu 15 la suta si o scadere masiva a subventiilor, in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA. Masurile, anuntate in 6 mai de presedintele Traian Basescu, au fost contestate de sindicalisti.
Dupa doua runde de discutii cu sindicatele, la Palatul Cotroceni si la Parlament, s-a decis ca scrisoarea de intentie catre FMI sa fie reanalizata in Consiliul Economic si Social si sa nu fie adoptata de Guvern decat cu avizul CES.
Sindicatele si patronatele refuza in continuare varianta reducerii salariilor si a pensiilor si cer Executivului sa redacteze o noua scrisoare catre Fondul Monetar International, care sa includa si propunerile lor pentru relansarea situatiei economice.
„Se poate negocia un nou acord cu FMI”, a sustinut liderul confederatiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la iesirea de la sedinta Consiliului Economic si Social de ieri. „Asociatia Nationala a Investitorilor Romani a trimis FMI o scrisoare, iar reprezentantii Fondului spun ca, in cazul in care se gasesc alte masuri, sunt dispusi sa renegocieze”, sustine liderul sindical.
„Cerem o noua politica fiscala care sa rezolve echilibrul cerut de FMI, fara sa arunce rezolvarea acestei situatii de criza in sarcina categoriilor defavorizate”, a adaugat acesta.
La randul sau, presedintele UGIR-1903, Cezar Corici, sustine ca „Textul acordului cu FMI poate fi modificat”. „Eu nu cred ca FMI nu isi doreste sa aiba cu Romania un acord care sa beneficieze de sprijinul partenerilor sociali. Fara acceptarea si de catre sindicate a termenilor din acord, riscam sa vedem miscari continue de strada. Textul poate fi modificat, continutul economic e cel care nu poate suferi modificari”.