* 8 dintre aceste proiecte vor fi implementate in Prahova
Dintre nenumaratele proiecte depuse in sesiunea 17 noiembrie – 17 decembrie 2009, in cadrul Masurii 313 („Incurajarea activitatilor turistice”), Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a selectat un numar de 143 de dosare pentru finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala. Fondurile europene nerambursabile alocate, pentru aceasta sesiune, sunt de 108,11 milioane de lei. Imbucurator este faptul ca printre proiectele selectate in vederea incheierii contractelor de finantare nerambursabila figureaza si 8 din judetul nostru, a caror valoare publica totala depaseste 3,3 milioane de lei, dupa cum ne-au confirmat reprezentantii Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Prahova. Titularii acestor proiecte solicita fonduri fie pentru construirea unor pensiuni turistice sau agroturistice – in localitati precum Valea Doftanei, Varbilau, Cerasu sau Poiana Campina, creand, astfel, cateva zeci de locuri de munca – fie pentru modernizarea celor existente.
Revenind la cele 143 de proiecte aprobate spre finantare de catre reprezentantii APDRP, cele mai multe dintre acestea (respectiv 104) vizeaza construirea sau modernizarea structurilor de cazare (pensiuni agroturistice, vile, cabane turistice), iar valoarea publica totala a acestor investitii depaseste 78 de milioane de lei. De asemenea, alte 31 de proiecte aprobate, cu o valoare publica totala de 23,27 de milioane de lei, au ca tematica diverse activitati recreationale, cum ar fi infiintarea de bungalow-uri, sate de vacanta, campinguri, popasuri turistice, centre de informare, marcaje turistice etc. Insa, indiferent de tematica unui proiect, finantarea nerambursabila poate reprezenta doar pana la 70 la suta din valoarea totala eligibila a investitiei, neputand depasi suma de 200.000 de euro. Mai exact, cea mai mare valoare nerambursabila alocata unui proiect este de 860.000 de lei – si se refera la construirea unei pensiuni si promovarea valorilor turistice in zona de implementare a poiectului, iar cea mai mica este de aproximativ 250.000 de lei si vizeaza amenajarea unei gospodarii agroturistice.
Din anul 2008 si pana in prezent, in cadrul Masurii 313 au fost depuse 811 cereri de finantare, dintre care APDRP a semnat 421 de contracte cu o valoare nerambursabila de 75,82 milioane de euro.
C. DUMITRU