100 de alimente bune pentru sanatate (I)

Nutritionistii germani au stabilit care sunt cele mai sanatoase 100 de alimente ce protejeaza principalele organe ale corpului uman. Lista acestora a fost publicata recent in ziarul Bild din Germania si a facut deja furori in intreaga lume. In cazul legumelor si fructelor se recomanda ca acestea sa fie consumate proaspete sau congelate, iar plantele medicinale indicate de medicii germani trebuie administrate sub forma de infuzii, comprese sau tincturi. Iata lista acestor alimente.
Piele/par
1. Pepenele. Are foarte putine calorii si e un fruct excelent pentru mentinerea fermitatii pielii.
2. Iaurtul degresat. Are o concentratie ridicata de vitamina A, iar bacteriile sale imbunatatesc aspectul pielii.
3. Graul. Are calciu, acizi grasi, dioxid de siliciu – provizii de sanatate pentru piele, par si unghii.
4. Orzul. Contine substante bioactive, infrumuseteaza si revitalizeaza.
5. Cimbrul. Curata organismul si reda stralucirea pielii.
6. Hreanul. Regenereaza parul, pielea si unghiile, multumita substantelor active continute.
7. Mustarul. Regleaza fluxul sangvin la nivelul pielii.
Rinichi
8. Sfecla rosie. Stimuleaza arderile celulare.
9. Visinele. Contin potasiu, substanta pe care rinichii “se lupta” sa o elimine din sange, cand e in exces.
10. Castravetele. Are multa apa si stimuleaza activitatea rinichilor.
11. Telina. Protejeaza rinichii de virusi.
12. Varza rosie. Aminoacizii si proteinele sale actioneaza ca un filtru pentru rinichi.
13. Gulia. Vitamina C protejeaza celulele renale, iar fierul si fosforul energizeaza.
14. Ridichea neagra. Are proprietati de antibiotice naturale.
15. Varza murata. Detoxifica intregul organism.
16. Hrisca. In medicina complementara, e folosita ca produs dietetic in cazul bolilor de rinichi si in diabet. E eficienta daca suferiti de hipertensiune arteriala.
17. Patrunjelul. Detine combinatia ideala de minerale pentru a curata rinichii.
Oase
18. Migdalele. Contin magneziu, care ajuta oasele sa ramana sanatoase.
19. Spanacul. Aduce in organism necesarul de calciu pentru rezistenta oaselor si functionarea muschilor.
20. Meiul. Deosebit de bun pentru copii, carora le intareste dintii, oasele si le stimuleaza cresterea.
21. Secara. Benefica pentru dinti, oase si muschi. E o sursa ideala de oligoelemente, cum ar fi B-vitamine, potasiu, magneziu, mangan, fier si zinc.
22. Branza. Este o sursa de calciu, contribuind la intarirea oaselor.
Intestine/stomac
23. Tinctura de fenicul. Protejeaza mucoasele intestinale.
24. Pastarnacul. Stimuleaza digestia.
25. Mango. Are vitamina A si antioxidanti ce apara mucoasa intestinala.
26. Arpacasul. Aduce in organism necesarul de fibre, magneziu si fosfor pentru o digestie sanatoasa.
27. Mararul. Amelioreaza indigestia.
28. Soia. Are proprietati anticancerigene.
29. Nucile. Contin o forma purificata de Omega 3, care ajuta la reducerea riscului de cancer al intestinelor.
Ficat
30. Anghinarea. Are proteine regenerative, iar acidul folic si antioxidantii sai previn bolile hepatice.
31. Sucul de ridiche. Stimuleaza secretia bilei.
32. Conopida. Contribuie la protejarea si imbunatatirea activitatii ficatului.
33. Drojdia de bere. E o importanta sursa de vitamina B, detoxifica ficatul.
34. Nasturelul (Nasturtium Officinale). E folosit la producerea mustarului si a uleiurilor bune pentru metabolismul bilei si al ficatului.
35. Papadia. Reduce colesterolul si ajuta la buna functionare a ficatului.
36. Laptele. Apara ficatul de diferite afectiuni frecvente.
37. Menta. Uleiurile sale esentiale stimuleaza secretia biliara si ajuta la calmarea crampelor.
38. Carnea de iepure. Degreseaza ficatul.
39. Carnea de vita si de manzat. Contine vitamina B, fier si proteine de buna calitate.
Creier
40. Lintea. Contine proteine, glucide si lecitina de care au nevoie celulele creierului.
41. Quinoa. Bogat in fier, intareste memoria si incetineste procesul de imbatranire.
42. Carnea de pasare de curte. Are grasimi si uleiuri care ofera energie celulelor nervoase.
43. Fasolea. Creste puterea de concentrare.
44. Oul. E o sursa grozava de proteine, iar galbenusul contine colina, care ajuta la dezvoltarea memoriei.
45. Avocado. E un fruct care combate stresul, nervozitatea si insomnia.
46. Bananele. Contin substante benefice pentru creier. Glucoza, vitaminele si mineralele fructelor il energizeaza.
47. Caisele. Un amestec ideal de minerale ce stimuleaza neuronii.
48. Stafidele. Au mult zahar (75%), resursa energetica pentru creier.
49. Perele. Ajuta circulatia sangvina, iar zaharul si substantele asemanatoare hormonilor intensifica puterea “de lucru” a creierului.
50. Mazarea. E bogata in proteine bune pentru memorie si concentrare.
51. Salata verde. Substantele opiacee calmeaza sistemul nervos.