In aceasta dimineata, politistii specializati in combaterea criminalitatii organizate, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au desfasurat peste 100 de perchezitii domiciliare la locuintele unor suspecti de comiterea de infractiuni informatice. In acelasi timp, in Cehia, s-au desfasurat 12 perchezitii.
Acestea vizeaza probarea activitatii infractionale a trei grupari infractionale organizate, formate din peste 250 de persoane specializate in infractiuni informatice.

Membrii gruparii sunt suspectati de crearea de site-uri cu aparenta de originalitate din SUA, oferind spre vanzare diverse bunuri. Peste 800 de persoane au cazut victime licitatiilor fictive pe internet, prejudiciul produs fiind de aproximativ 800.000 euro.

In fapt, se retine ca, incepand cu anul 2006, cele trei grupari infractionale organizate au actionat pe teritoriul mai multor state – Spania, Italia, Franta, Noua Zeelanda, Danemarca, Suedia, Germania, Austria, Statele Unite ale Americii, Canada, Elvetia, organizand licitatii frauduloase prin intermediul internetului.

La perchezitii au participat peste 300 de ofiteri din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si a Brigaziilor de Combatere a Criminalitatii Organizate, peste 70 de politisti de la structurile operative si de la rutiera, precum si peste 400 de jandarmi, din care 260 de luptatori din cadrul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei. De asemenea, se beneficiaza de sprijinul unui elicopter al Inspectoratului General al Aviatiei din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Perchezitiile s-au desfasurat in Municipiul Bucuresti – 31, Judetul Valcea – 40, Municipiul Alexandria – 12, Municipiul Timisoara – 4, in Localitatile Campulung Moldovenesc si Ramnicu Sarat – 2 si cate una in Judetele Brasov, Constanta, Bacau, Botosani, Giurgiu, Arges, Prahova si Dolj.

Politistii urmeaza sa conduca pentru audieri la procurorii DIICOT, in baza unor mandate de aducere, peste 70 de persoane.

In cauza se colaboreaza cu autoritatile din S.U.A. si Cehia.

Actiunea de astazi este cea mai importanta operatiune realizata de procurorii D.I.I.C.O.T. si ofiterii de crima organizata in cursul anului 2010, aceasta vizand in principal documentarea probatorie a activitatii celor mai importante grupari infractionale organizate, care actionau in municipiul Bucuresti, in Valcea – Dragasani si Teleorman – Alexandria, zone cunoscute cu potential criminogen deosebit in materia cyber-criminalitatii.