Sarbatoarea Invierii lui Hristos nu este numai pomenire si marturisire a adevarului Invierii lui Hristos, ci si vedere duhovniceasca sau icoana profetica a invierii de obste a tuturor oamenilor din toate timpurile si din toate popoarele. Sa ne bucuram si sa multumim lui Dumnezeu mai ales pentru lumina Invierii pe care ne-o daruieste atunci cand intalnim in jurul nostru oameni buni si sinceri, harnici si milostivi, curati si smeriti, copii ascultatori si parinti buni, tineri evlaviosi si batrani intelepti. Acestea sunt semne ale vietii crestine si ale pregatirii pentru invierea de obste, haine de sarbatoare pentru suflet, binecuvantare pentru Biserica si pentru tara.
(Din Pastorala de Sfintele Pasti 2010 a PF Parinte Patriarh Daniel)

Ritualul mesei de Pasti
Potrivit traditiei, exista un anumit ritual de a lua masa in ziua de Paste. Intorsi de la slujba religioasa, credinciosii se aseaza la masa si gusta, mai intai, din ouale rosii, pe care le ciocnesc spunand “Hristos a Inviat” si “Adevarat a Inviat”. Capul familiei este cel care ciocneste primul oul rosu, cu sotia sa, fiind urmat de ceilalti membri ai familiei. De obicei, cinstea de a ciocni oul revine celui mai in varsta. Dupa ce gusta din oua, familia mananca si din celelalte bucate ce au fost sfintite de preot. De pe masa de Pasti nu trebuie sa lipseasca mielul – ce il simbolizeaza pe Iisus Hristos, care S-a jertfit pentru pacatele lumii si a murit pe cruce ca un miel nevinovat. Pasca este un alt produs traditional pe care credinciosii il pregatesc pentru Sfanta Zi a Invierii. Se spune ca Iisus, umbland cu Apostolii, a fost foarte bine primit de un om, care la plecare le-a pus in traista si paine pentru drum, fara ca acestia sa bage de seama. Pe drum, apostolii l-au intrebat de Iisus cand cade Pastele, iar acesta le-a raspuns: “Cand veti gasi paine de grau in traistele voastre” , ceea ce s-a si intamplat.
* In dimineata din Duminica Pastelui, taranii isi spala fata cu apa neinceputa, dintr-un lighean in care pun un ou rosu, pentru a fi tot anul frumosi si sanatosi ca un ou rosu.
* Atunci cand se vor intalni pe lumea cealalta, persoanele care ciocnesc oua in ziua de Pasti se vor recunoaste.
* Celor care ciocnesc oua colorate si rostesc simultan, fara sa vrea, “Hristos a inviat!” si “Adevarat a Inviat!” le va fi iertat un pacat greu.
* Tanarul sau tanara care descopera ca un ou inrosit are doua galbenusuri se va casatori in curand.
* Se spune ca aduce noroc sa porti haine noi de Paste.
* Dupa consumarea oualor, stramosii pastrau cojile acestora pentru a le pune in brazde, la arat, crezand ca pamantul va fi mai roditor.
* Intorcandu-va de la Inviere, e bine sa puneti mana pe clanta usii sau pe orice bucata de fier rece, zicand: “Cum nu naduseste fierul si e rece, asa sa nu naduseasca mainile mele tot anul, la lucru”.
De ce sunt ouale rosii ?

Oul vopsit este simbolul Mantuitorului Iisus, care paraseste mormantul si revine la viata, asa cum puiul iese din gaoace. Una dintre legende spune insa ca, atunci cand Isus a fost batut cu pietre, acestea, in momentul in care l-au atins, s-au transformat in oua rosii. Potrivit unei alte traditii, mult mai raspandite, Fecioara Maria a venit sa-si vada Fiul rastignit si a adus cu ea un cos plin cu oua, pe care l-a asezat sub Cruce. Cat timp Sfanta Maria a stat langa Iisus, din ranile Lui a curs sange, iar ouale s-au inrosit.

Traditii din lumea larga

Brazilia
In Brazilia, Saptamana Mare incepe cu o ceremonie de binecuvantare a ramurilor de palmier, care sunt impletite in diferite modele complicate, reprezentand cruci, steaguri, litere si alte obiecte. Strazile sunt impodobite, iar o procesiune de oameni circula incet prin tot orasul, purtand statuete reprezentand pe Fecioara Maria si pe Iisus Hristos. In aceste zile, se consuma “pacoca” – o mancare traditionala care este servita oricarui musafir. In Sambata Mare, se celebreaza un mic ritual ce evoca sinuciderea lui Iuda.
Grecia
In noaptea de Inviere, oamenii se aduna la biserici, aducand cu ei lumanari stinse. La miezul noptii, preotul anunta Invierea Domnului Iisus Hristos („Hristos a Inviat!”- “Xristos Anesth”) si le permite credinciosilor sa-si aprinda lumanarile din Flacara Sfanta care a fost adusa tocmai din Ierusalim. Dupa ce au fost indeplinite ritualurile, preotul binecuvanteaza mancarea pe care credinciosii au adus-o la biserica si care va fi servita la masa de Paste.
Franta
In prima zi de Pasti, copiii se amuza incercand sa lipeasca hartii sub forma unui peste pe spatele cat mai multor oameni. In perioada acestei sarbatori se respecta traditia “Clopotelor zburatoare”. Exista credinta ca, in Vinerea Mare, toate clopotele iau cu ele, spre Vatican, durerea celor care au jelit crucificarea fiului lui Dumnezeu. “Clopotele zburatoare” se intorc, insa, in prima zi de Pasti si aduc oua de ciocolata.
Din acest motiv, incepand cu Vinerea Mare si pana la prima zi de Pasti, clopotele nu mai rasuna. Rostogolirea unor oua crude pe o panta reprezinta o alta traditie ce incanta copiii de toate varstele. Oul care nu se sparge este considerat victorios si simbolizeaza piatra data la o parte de la mormantul Domnului.
Ungaria
La sate, ouale fierte sunt vopsite in diverse culori si pictate de mana cu diverse motive geometrice si florale. In Duminica Pastelui, copiii gasesc sub pat cadouri. Micul-dejun traditional este alcatuit din oua vopsite, sunca si kalács, un fel de paine dulce cu ou, nuci si ciocolata fierbinte.
Credinciosii poarta prin parohie statuia lui Iisus si bannere religioase si intoneaza imnuri religioase. A doua zi de Pasti, baietii stropesc fetele cu parfum sau cu apa parfumata si isi ureaza noroc unii altora, iar fetele ii recompenseaza cu oua vopsite.