Chiar daca suntem inca in plina criza economico-financiara, cele 12 fonduri de pensii private obligatorii (reunite sub denumirea de Pilonul II) au inregistrat, in trimestrul anterior, un randament mediu de 9,5 la suta, depasind nu doar rata inflatiei, ci si dobanzile medii oferite populatiei pentru depozitele bancare. Daca ne referim la ultimul an (martie 2009 – martie 2010), atunci randamentul obtinut a fost de 24,2 la suta, in conditiile in care rata estimata a inflatiei a fost intre 4–5 la suta, iar dobanda bancara medie incasata de cetateni pentru depozitele constituite a fost de 12,5 la suta.
De cealalta parte, fondurile de pensii private facultative (asa-numitul Pilon III) au inregistrat un randament mediu de 9,1 la suta – in trimestrul anterior, respectiv de 23 la suta in perioada martie 2009 – martie 2010. Randamentul obtinut de fiecare fond in parte a fost conditionat atat de profilul de risc asumat de conducerea acestuia, cat si de structura investitiilor. „Rezultatele investitionale inregistrate de fondurile de pensii private au venit din echilibrul reusit de administratori in alocarea activelor intre actiuni si obligatiuni, in conditiile in care ambele solutii au performat, in perioada analizata. Randamentele solide reprezinta cea mai buna carte de vizita a sistemului de pensii private, in demersul nostru continuu de crestere a gradului de incredere a populatiei cu privire la aceasta metoda de economisire”, a declarat presei Crinu Andanut, presedintele Asociatiei pentru pensiile administrate privat din Romania.
Asa cum am mai scris, la fondurile de pensii private obligatorii sunt inscrisi peste 5 milioane de salariati din Romania (cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani), iar la fondurile de pensii facultative contribuie aproximativ 193.000 de persoane
(C.D.)