La ora actuala, terenurile ocupate cu paduri si alta vegetatie forestiera in Romania insumeaza 6.320.000 de hectare, adica aproximativ 26,5 la suta din suprafata tarii. Cu alte cuvinte, suprafata de padure per capita in tara noastra este de 0,28 de hectare, ceea ce reprezinta putin sub media europeana, care este de 0,32 de hectare, conform studiului intocmit de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice.
Spre deosebire de alte judete, Prahova nu sta deloc rau la acest capitol, in sensul ca fondul forestier de care dispune insumeaza 143.000 de hectare. In ceea ce priveste structura de proprietate, 97.359 de hectare din totalul suprafetei de padure mentionata se afla in proprietatea publica a statului, iar diferenta de 45.641 de hectare apartine unor persoane fizice sau persoane juridice. Dar procesul retrocedarilor catre fostii proprietari sau mostenitori ai acestora, in baza legilor fondului funciar, inca nu s-a incheiat, cu toate ca acesta dureaza de aproape doua decenii. Astfel, dupa cum ne-a confirmat consilierul juridic al Directiei Silvice Prahova, Sorin Vintila, pe rolul diverselor instante judecatoresti inca se mai afla o serie de litigii intre institutiile statului si diversi reclamanti, care insumeaza aproximativ 40.000 de hectare de padure.
Cea mai mare parte a fondului forestier al judetului este gestionat, in baza unor contracte de administrare, de catre cei 462 de angajati ai Directiei Silvice Prahova (dintre care 179 sunt padurari si 32 sefi de district) si numai circa 22.000 de hectare de padure din categoria celei aflate in proprietate privata sunt administrate, contra cost, in baza unor contracte de prestari servicii silvice, prin intermediul celor 9 ocoale silvice de stat. Aceasta si pentru faptul ca, desi se tot vorbeste de cativa ani, in judetul Prahova inca nu a fost infiintat niciun ocol silvic privat. In schimb, acest lucru a fost posibil in alte judete, dovada fiind faptul ca anumite suprafete de padure de pe teritoriul judetului nostru, aflate in proprietate privata, sunt administrate, in momentul de fata, de catre ocoale silvice particulare cu sediul in judetele Arges sau Valcea.
Si pentru ca suntem la mijlocul primaverii, nu putem sa nu amintim ca aceasta este una dintre perioadele optime pentru impaduriri, cu precadere pe terenurile degradate, sau pentru efectuarea unor lucrari silvice de completare, in zonele unde nu toti puietii plantati in anii anteriori s-au prins. Concret, Directia Silvica Prahova si-a propus, pentru anul in curs – si, in parte, a si realizat – executarea unor lucrari de impadurire, cu fonduri proprii, pe cel putin 100 de hectare, precum si a unor lucrari de completare sau regenerare a fondului forestier pe alte 300 de hectare, situate in diverse zone ale judetului.
D. CONSTANTIN