Astra Ploiesti – Unirea Urziceni, astazi, 2 aprilie, ora 16,30
Astra se afla in plina criza, dupa ce a fost invinsa de ultima clasata, Unirea Alba Iulia, intr-un meci in care a fost dominata de „lanterna rosie”. Acest esec, „combinat” si cu infrangerea cu FC Timisoara, din runda a sasea a returului si cu pasivul ingrijorator, minus 5 la „adevar”, inainte de meciurile de pe teren propriu, cu doua candidate la titlu, Unirea Urziceni, respectiv FC Vaslui, peste cateva zile, face ca situatia sa nu fie foarte confortabila pentru ploiesteni. Trei jucatori scosi din lot, alti cativa accidentati sau la un singur cartonas galben de suspendare, si un program infernal, cu 3 meciuri foarte grele, in doar 8 zile, dau fiori celor de la Astra.
Rezultatul rusinos si prestatia echipei, la Alba Iulia, s-a lasat cu sedinte si sanctiuni la Astra, trei dintre jucatori fiind trimisi la echipa a doua a clubului, toti, Silva, Arias si Kruchowski, facand parte dintre achizitiile acestei ierni, campania de transferari, care a costat aproape jumatate de milion de euro dovedindu-se un adevarat fiasco! In aceste conditii, daca decizia de excludere ramane definitiva, asa cum este anuntata acum, nu este exclus ca, etapele viitoare, antrenorul Nicolo Napoli sa fie obligat sa apeleze la cativa debutanti, precum fundasul Condrea, care are doar 17 ani, sau Mihaila, atacant de 20 de ani, venit direct de la divizia C!
Patronul Ioan Niculae mai incearca aducerea unui mijlocas strain, comunitar, liber de contract, dar cum acesta nu a ajuns inca la echipa, mai e mult pana departe…
Poate cel mai usor, in alegerea titularului, ii va fi lui Napoli la desemnarea portarului. Bogdan Miron a fost unul dintre cei mai buni oameni in runda trecuta, la Alba Iulia, astfel ca el este sigur de postul sau.
In linia de fundasi, absenta lui Mihalache s-a vazut foarte mult, astfel ca revenirea sa este una de bun augur pentru echipa. Semne de intrebare sunt asupra alegerii celor doi fundasi centrali, in ciuda unui randament modest, Mendez si Oprsal fiind pastrati in primul unsprezece, in detrimentul capitanului din tur, Gheorghe Rohat, care a fost si integralist! Acum, Mendez avand si probleme medicale, este foarte probabil ca Rohat sa preia din nou banderola. Pe stanga, odata cu disparitia lui Kruchowski, Sandu ramane singura optiune, dar nu pentru mult timp, Florin Craciun fiind si el aproape refacut complet dupa operatia de menisc.
Linia mediana „clasica” a Astrei – Stratila, V. Gheorghe, Takayuki, Paulinho – poate suporta modificari, Alexandru Stan fiind in carti pentru titularizare, in locul portughezului. Stan a lipsit din lot la Alba Iulia, fiind invoit din cauza unor probleme familiale. Nu este exclusa si reaparitia, in Liga I, din postura de rezerva, a mijlocasului central Claudiu Tudor, care a prins lotul la Bistrita si Alba Iulia, dupa aproape un an de cand a fost operat pentru ruptura de tendon.
Problemele pentru Napoli incep in linia de atac, unde se cauta o ”pereche” pentru golgheterul Ganea, titularul de pana acum de langa „dinamovist” fiind uruguayanul Silva, scos din lot. Rezervele Carando si Gussev acuza probleme medicale, primul avand o contractura, dupa meciul de la Alba Iulia, al doilea – dureri, la genunchi, acesta efectuand si un RMN (nici macar nu face parte din lotul care efectueaza cantonamentul), astfel ca este foarte greu pentru tehnicianul italian sa gaseasca un cuplu de atacanti competitiv, pentru ca despre omogenitate nu are rost sa vorbim! Carando face parte din lot si se poate forta folosirea sa, desi, luni, marti si miercuri nu s-a antrenat deloc. O mare surpriza ar putea fi schimbarea sistemului tactic, cu un singur varf, Ganea, intr-un 1-4-1-4-1, folosit de multe echipe.
Conducerea a incercat sa responsabilizeze jucatorii, prin luarea unor masuri dure la adresa fotbalistilor straini, considerati sub nivelul pretentiilor si al investitiilor facute. Exemplul nu va fi singular, daca se merge pe aceeasi linie, in sensul ca si alti jucatori sunt „amenintati”. Problema este de ordin numeric, mai ales ca sunt si cinci sportivi la doar un cartonas galben de suspendare, iar frecventa meciurilor este una foarte ridicata, cu 3 partide in 8 zile!
Astfel, Astra joaca pe o prima de circa 1500 de euro la victorie, dar si pe posibila anulare a amenzilor promise de conducere, de 25 % din contractul pe luna martie. Drepturile financiare sunt in termenele contractuale, cu unele intarzieri insa. Jucatorii au resimtit rezultatele negative din ultima perioada, iar atmosfera este destul de proasta. Napoli a dat o zi libera dupa esecul de la Alba Iulia, sperand ca va scoate echipa din aceasta stare, apoi, luni seara, el nu a fost prezent la antrenament, fiind convocat la o sedinta de analiza, la Bucuresti. Excluderea jucatorilor straini poate avea efect, anume sa „trezeasca” echipa. Se fac doua zile de cantonament centralizat, inainte de joc.
De mentionat si ca Urziceniul este singura echipa din Liga I care a administrat 4 goluri Astrei, acel 4-1, din tur, fiind cea mai categorica infrangere suferita de ploiesteni de la revenirea in primul esalon. Cu „minus 5” in clasamentul „adevarului”, trupa lui Nicolo Napoli are nevoie de fiecare punct, obiectivul trasat de conducere fiind acela a obtinerii a macar 2 puncte, din dubla „de foc” de pe teren propriu, de astazi, cu Unirea si, imediat dupa Paste, miercuri, cu FC Vaslui. Altfel, finalul de sezon poate fi foarte complicat!
Marian DIMA