Treptat, librariile devin tot mai rare in Ploiesti. Locul lor este luat de farmacii, sedii bancare sau mall-uri, cum este cazul fostei librarii “Nichita Stanescu”, a celei din incinta Galeriilor Comerciale, sau din fostul complex “Mercur”. Au mai ramas librarii si buchinistii din centrul orasului, este adevarat, din ce in ce mai putini si acestia. Cinci dintre standuri au fost parasite. La doua, de exemplu, se pot gasi huse, cabluri sau incarcatoare pentru telefoane. La tarabele cu carti din centru lumea vine sa cumpere doar carte de specialitate. Librarii nu se plang, s-au adaptat si si-au umplut tejghelele cu dictionare, coduri de legi si ghiduri de conversatie. „Ce sa facem? Daca lumea cere chestionare auto si dictionare in spaniola, asta aducem la vanzare. Cu beletristica mai greu…” ne spune o vanzatoare. Cartile de drept au cea mai mare cautare, atat de catre studenti, cat si de catre oameni care sunt implicati in tot felul de procese si vor sa se puna la punct cu termenii juridici. Dupa o scurta vizitare, nu e greu de observat ca beletristica a disparut de pe tejghea. Au aparut, in schimb, multe carti pentru copii, ghiduri de conversatie roman-italian sau roman-spaniol – dupa nevoile de migratie ale prahovenilor. Mai sunt si multe dictionare romano-engleze si carti de gramatica ale limbii engleze.
O alta marfa, foarte cautata, o reprezinta chestionarele auto, deoarece cererea vine din partea cursantilor scolilor auto, extrem de numerosi. Nu e greu de priceput de ce acestea ocupa jumatate de taraba. La anticariate gusturile se mai schimba. Aici se mai cauta un Dostoevsky, Tolstoi si marii filosofi: Kant, Hegel, Platon, Heidegger. „Nu se cumpara mai nimic in materie de beletristica. Unii vor direct filosofie, altii carti tehnice in domenii precum: foraj petrolier, constructii, si alte dictionare de termeni tehnici” ne spune un buchinist. „Ce facem noi aici se numeste supravietuire – ni se plange un alt buchinist. In plus, suntem inconjurati mai mult de vanzatorii de telefoane furate, decat de clienti. Ne simtim neputinciosi ca nu exista niciun temei legal pentru a-i alunga din centrul orasului”, adauga acesta. Alt vanzator de carte este si el nemultumit de valutistii si comerciantii de telefoane mobile: „Ce sa facem, cand vin cate 4-5 si fac galagie langa taraba mea. Se alearga, isi dau branci in joaca. Normal ca nu se mai apropie niciun client de standul meu, sa se uite la carti”. Alti librari au gasit un modus vivendi cu acesti indivizi, astfel ca reusesc sa nu mai fie deranjati pentru o vreme.
Echilibrul pare instabil, deoarece aceste persoane dubioase, certate cu bunul-simt, nu pierd niciun prilej de a face galagie ori chiar scandal. Din pacate, in acest context, exista toate premisele ca piata de carte sa dispara din centrul municipiului, in viitorul apropiat, iar tarabele, astfel parasite, sa devina adapost pentru tot felul de boschetari.
Alex Policala